Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Så sätter ni igång själva! – Hillevi Wahl

Så sätter ni igång själva!

Sedan vi var med i TV4 har vi fått många nya läsare av bloggen som undrar lite vad det här Experimentet går ut på och hur man kan sätta igång själv med sin egen familj. Vad roligt!
Egentligen är det ju inget krångligt alls, utan väldigt enkelt. Det bygger på tre saker:

1. Sockerstopp. Man får äta EN glass varje lördag. I vår familj har vi dessutom sagt att man får äta på kalas, det som bjuds.
Men det får ni själva ta ställning till, om ni vill, för jag vet att vuxna har en tendens att frossa då – på ett sätt som inte barn gör. Och är det två kalas i veckan eller mer så blir det ju också lite för mycket. Välj max ett kalas i veckan och gör då som barn: Ta EN kaka och EN bulle eller en tårtbit och låt det sedan vara bra med det. I övrigt alltså inget socker. Om det inte är gömt i maten vi bjuds på, då låter vi det vara. Det ska inte vara krångligt, utan enkelt.

2. Prova minst två LCHF-varje vecka. Ät mer protein – för mättnadens skull. Halvfabrikat blir man sällan mätt på. Undvik det i mesta möjliga mån. Ät i stället rent kött, fisk, ägg och exempelvis keso som har högt proteinvärde. Vi har tagit många recept från Cathrine Schücks GI till vardags och Ferry Food LCHF – men jag har hört mycket gott om exempelvis LCHF för familjen av Anna Hallén. Välj minst två recept varje vecka. Upprepa gärna sedan dem ni gillar. Ät tillsammans, ät ALDRIG framför datorn eller tv:n! Gör det fint vid matbordet, ät på finporslin och sitt och småprata – njut!

3. Testa minst två nya äventyr varje vecka, tillsammans! Jag är av den bestämda uppfattningen, att om man tar bort en njutning – som ju faktiskt socker är – så måste man lägga till minst två till. Och jag tror också mycket på att hitta GLÄDJEN i att röra på sig. För då blir man snabbt beroende och vill göra mer.
Låt alla familjemedlemmar välja varsin aktivitet som de vill testa. Det kan vara allt ifrån miligolf till militärträning, ni väljer helt själv och alla ska med! Det är en del av tjusningen – att göra det tillsammans, för då vågar man mycket mer. Planera in minst två äventyr i veckan och sätt gärna betyg efteråt. Det blir roligt för andra att ta del av, vilket som funkade för er och vilket som blev katastrof. Vi i vår familj gillar också att vara ute – det ger en extra njutning, så gör så mycket som möjligt utomhus!

Kan ni få in någon vardagsmotion, exempelvis att cykla till och från jobbet, eller åtminstone några hållplatser och sedan ta bussen vidare – då tjänar ni mycket. Min man Gunnar har exempelvis gått ner 10 kilo på två månader, och mycket av det tack vare att han cyklar till och från jobbet nu.

Här nedan är en lista på förslag till äventyr, sådant vi själva har testat och kommer att testa inom de närmaste dagarna – men som sagt ni väljer själv. Googla er fram till vad som finns just i närheten av där ni bor. Mycket är också gratis att prova-på, så fråga alltid om det när ni tar kontakt!

1. Geocaching (leta skatter med hjälp av mobiltelefon.)
2. Cykla i skogen
3. Kubb
4. Fiska med kastspö
5. Fotboll
6. Rullskridskor
7. Hoppa studsmatta
8. Trädgårdsarbete
9. Tennis.
10. Skateboard.
11. Spring ett lopp
12. Trampbåt
13. Minigolf
14. Simning och vattenlek
15. Biljard
16. Disco.
17. Militärträning
18: Skjuta med gevär
19. Hoppa bungee-studsmatta (i sele)
20. Bordtennis
21. Tai Chi
22. Fotbollsgolf
23. Rida
24. Meta med flöte
25. Plocka ”Smultronställen”, fina ställen i närheten där ni bor – kolla med turistbyrån
26. Gå på styltor
27. Springa 60 meter
28. Innebandy
29. Basket
30. Frisbee
31. Orientering (Man kan köpa Naturpasset överallt i Sverige, för 80 kronor. Behövs inte ens kompass. Kollar på orienteringsförbundets hemsida.)
32. Segway
33. Klättervägg
34. Utegympa
35. Vattenskooter
36. Paddla kanot
37. Ro en eka
38. Zumba
39. Yoga
40. Kasta pil

Som ni ser behöver det inte vara avancerade grejer. Tänket handlar också om att ju mer man är ute och rör på sig, om det så bara är att kasta pil, desto mindre sitter man framför datorn eller tv:n. Så kryssa av så många aktiviteter ni bara vill och kan! Och hitta gärna egna. Vi har redan testat 40 äventyr på två månader! Är det någon som kan slå oss?