Äventyr 11: Trädgårdsarbete

Jag har alltid trivts på landet, för ett maskrosbarn som mig så har landsbygden varit en oas. En plats att få både sammanhang, rötter och perspektiv på livet. Kroppsarbetet var nog också nyttigt, även om jag aldrig tänkte på det som just kroppsarbete. Jag gillade att kratta löv, helt enkelt, och samla ihop hö när det var dags att skörda hos bonden. Och att gräva i potatislandet, även om jag aldrig fick ner spaden lika djupt som pappa. Vi klippte gräs utan motor på den tiden. Man gjorde det. Och fick lägga in några hästkrafter själv. Man körde ogräs, grenar och stenar i skottkärran och hade man tur fick man själv åka i den.
Livet på landet.
Var jag ledsen kunde jag gå ut i skogen och sitta vid bäcken och lyssna på fåglarna och lukta på blommor och se mig själv som en liten del i världsalltet. På landet får man perspektiv. Man ser att det är vår och sommar, sedan blir det höst och vinter. Men sedan kom våren och sommaren igen. Det är så förtröstansfullt, på något sätt.

IMG 1965
IMG 1989

Det var därför vi skaffade ett landställe. För att jag ville ge mina barn allt det där. Som stadsbarn trodde de ju att mjölken kom från en mjölkkartong och att grönsakerna kom från Ica.
Det var fyra år sedan nu, som vi köpte ett litet hus i Roslagen. Så är faktiskt så litet att man helst bara är inne om det ösregnar, om ens då. Resten av tiden är vi ute i den stora, stora trädgården och gräver och krattar och bygger – och planterar!
I helgen råkade vi få syn på en dam med världens skönaste trädgårdsplantsbord mitt i Norrtälje. Movitz fick nästan en glädjechock. Kanske jag också. Länge tvekade jag dock vid tomatplantorna, de är väl lite för svåra, och våra ungar gillar ju inte tomater. Eller?
”Är det du som ska ha tomatplantan?”, frågade damen Movitz med högtidlig röst.
Movitz nickade allvarligt.
”Då tycker jag att du ska ha den här! Jag har bara en kvar, men den får du köpa. Det är chocolate cherry!”
Klart grabben ska ha en körsbärschokladtomatplanta!
Han bar sin lilla växt som om det vore ett nyfött barn genom hela staden. Stoltheten lyste i ögonen. Hans alldeles egna. Han skulle vårda den ömt.
Vi köpte två kassar fulla med småplantor, allt från kryddväxter till smultronplantor – och ägnade sedan halva dagen till att plantera, gräva och vattna. Och skörda – för till den smarriga lunchäggröran klippte vi lite egen gräslök att ha i maten. Makalöst gott!

2012 05 18 10 58 03

2012 05 18 16 16 16

2012 05 18 16 17 08

KOSTNAD: 0-10000000. The sky is the limit.

BETYG:
Gunnar: 5. ”Härligt sätt för barnen att tänka kretslopp.
Hillevi: 5. Det här är mitt rätta element. Krattar bäst som krattar sist, brukar jag alltid säga.”
Elliot: 5. ”Det är roligt och man får egen mat. Man får liksom se hur det växer.”
Movitz: Miljarder. ”Allt är roligt!”
Lykke: 4. ”Plantera frön och vattna är roligast”.