Äventyr 6: Fiske

IMG 0124

Redan förra året fick killarna varsitt riktigt kastspö. Men det kastades lite hej vilt och jag var rädd att krokarna skulle fastna i nackhåren på någon. I bästa fall. Så även om ungarna tjatade om att få fiska, så försökte vi föräldrar ”glömma” av de där långa rackarna varje gång.
Vilket ju kan tyckas förfärligt och hemskt. Om man inte har tre barn. Alla som har tre barn, varav minst två pojkar, vet precis vad jag pratar om.
Gunnar försökte lära dem kasta hemma på tomten, genom att sätta legobitar i slutet av linan, i stället för krok. Vilket visserligen övade upp deras kastförmåga enormt. Men blev jättejobbigt när linorna fastnade i äppelträden. Så det blev rätt många ”nej inte nu”, på det där med fiske.

Nu befann vi oss dock i Experimentstatus och skulle helst inte säga nej till någonting. Vid vårstädningen i uthuset hittades de två fiskespöna till barnens stora lycka och de ropade genast: fiska, fiska, fiska!
Vi sa jajjemän, packade en liten picknickkorg med grova smörgåsar, frukt och vatten och åkte ner till badbryggan. Eftersom det var i början av maj var det ännu ingen som ens kommit på tanken att bada, än mindre att åka ner och plaska. Så vi hade ett rätt bra säkerhetsavstånd till närmaste människa.
Bara den lokala bonden var där och meckade med en brygga.

Gunnar körde en snabbgenomgång kring tekniken och sedan satte killarna igång att kasta. Och som de kastade! Jag har ingen aning om vad som har hänt i deras kroppar och hjärnor under vintern, men plötsligt var de totalt fokuserade och riktiga fenor på att fiska. Fina fisken, med andra ord. Och det var drag i killarna. (F’låt. Jag kunde inte låta bli.)

Lykke hade en liten bambustav med fiskelina och krok. Hon småpratade med fiskarna och sjöng för dem och hoppades på så sätt få napp. Men icke. Lite sjögräs var det bästa någon kunde åstadkomma. Men ingen var ledsen för det. Här fanns bara glada laxar.

När vi tröttnat på fiskeriet, så gick vi barfotapromenad i vattenbrynet och samlade stenar och snäckor. Gunnar var som vanligt bäst i OS-grenen kast med liten sten, med Elliot som stark tvåa. Movitz blev blötast, som vanligt. Och jag var nog gladast, för jag fick till och med ligga och sola en stund på en brygga.

KOSTNAD:
Ett kastspö nybörjare kostar från 400 kr.

BETYG:
Gunnar: 3. ”Väldigt vilsamt”.
Hillevi: 3. ”Fiske är meditation. En bra sak att lära barnen. Nu väntar jag bara på att de fixar lite middagsmat också.”
Elliot: 5 nej, 4. ”Jag fick ju aldrig något napp!”
Movitz: 3999. Jag tycker det är roligt. Men jag hittade ingen fisk, bara en planka.
Lykke: 3. ”Om vi doppar något där så får vi en fisk som vi kan ha till fiskdammen på mitt kalas!”

IMG 0123

2 kommentarer

Absolut! Jag sprang min första orienteringstävling i går (se senaste blogginlägget) och är helt orienteringsbiten. Barnsligt kul! Har köpt Naturpasset och hoppas kunna få med familjen inom en snar framtid. Stay tuned!