Älskling, jag glömde koka lasagneplattorna!

Ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Som när Gunnar skulle överraska oss med söndagsmiddag. Lasagne med renskav. Tio minuter innan utlovad middag kom han ut och såg bekymrad ut.
”Det gick åt helsicke.”
”Vadå?”
”Jag glömde koka lasagneplattorna, jag trodde det bara var att lägga på och sätta in i ugnen. Nu är plattorna stenhårda.”
Stackars Gunnar. Men man lär sig av alla misstag. Vi lärde oss ganska snabbt att det gick alldeles utmärkt att köra röran som den var – och äta vanlig fullkornspasta till. Supergott! (Men det tog lite längre tid än de 20 minuter som Cathrine Schück utlovar i receptet).

Snabblasagne med skinka, renskav och svamp

Detta är verkligen mat som alla gillar, och fort går det också! Renskav och svamp är ju inte att uppfinna hjulet precis, men här är vitsen att få maten på bordet på under 20 minuter. Detta åstadkommer man med hjälp av färska lasagneplattor och så kallad pastagrädde eller ostsås.

4 portioner
2 paket fryst renskav á 250 g
200 g rökt skinka i tunna skivor
1 gul lök
200 g svamp
1 dl matlagningsgrädde
1 paket lasagneplattor av fullkornstyp
3-6 dl färdig pastagrädde eller ostsås
1 dl riven ost
smör
salt och peppar

Tina och strimla renskavet. Strimla skinka, skiva svampen och hacka löken. Börja med att fräsa lök och svamp i en liten klick smör, tillsätt sedan renskav och skinka. Häll på grädde och låt det hela puttra i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj flera små eller en stor ugnsfast form. Lägg ett lager pasta i botten, varva sedan renskavsröra med pastagrädde. Avsluta med ett lager pasta, pastagrädde och ost. Gratinera i cirka 15 minuter, eller tills pastan är är mjuk och osten fått fin färg.

BETYG:
Gunnar: 5. Roligt att handla maten, lätt att göra med barnen, gott att äta, trots fadäsen.
Hillevi: 5. Jättegott! Speciellt med renskavsröran. Jag var glad och mätt resten av dagen.
Elliot: 5. Jag gillade allting. Lasagnen var god.
Movitz: 3999! (Men han vägrade äta renskavsröran, så betyget gäller pastan och ketchup.)
Lykke: 3. Jättegott. Jag vill ha mera, med såna pinnar som är grönt. (Persilja.)

1 kommentar

Tack för detta recept! Jag provade det i går och det blev supergott! Räckte dessutom till ett antal lunchlådor i vårt trepersonershushåll. Dottern (3,5 år) var dock inte sugen alls och gjorde som Movitz – åt pasta med ketchup (och två köttbullar). Lycka till med ert härliga och inspirerande experiment! /Karin