Laxgryta med grönsaksblandning

IMG 3821

Detta var nog den godaste av alla Cathrine Schück-rätter vi har lagat hittills. Och kanske enklaste. Vi fuskade precis så mycket vi kunde, helt enligt receptet:

2-4 portioner
500 g färsk eller fryst lax (eller torsk)
500 g färsk eller fryst grönsaksblandning
2-3 dl grädde eller crème fraiche
2 fiskbuljongtärningar
salt och peppar

Vill man göra det riktigt enkelt för sig använder man frysta bitar lax och påsar med fryst grönsaksblandning. Det enda som då behövs är lite fiskbuljong i form av fond eller tärning samt en skvätt grädde eller crème fraiche.

Koka upp färska grönsaker i vatten och låt dem koka mjuka. Slå upp grönsakerna i ett durkslag men spara a 0,5 dl av kokvattnet. Blanda vattnet med grädde eller crène fraiche och lägg i buljongtärningar. Skär fisken i bitar och lägg försiktigt ner dem och låt dem bli genomkokta i såsen, berätkna 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Använder du fryst fisk och frysta grönsaker får du beräkna ett par minuter extra i koktid. Alltsammans går ändå väldigt snabbt!

BETYG:
Gunnar: 5. Väldigt gott. Och så buskenkelt. En bra rätt att bjuda halva släkten på. Extra kul att min pappa ville ha receptet efteråt.
Hillevi: 5. Gudomligt gott och lätt att göra. Två av barnen åt med god aptit. Vi bjöd dessutom svärföräldrarna, som hyllade maten till skyarna. Kul!
Elliot: 4. Jättegott, fast jag åt mest ”såsen”.
Movitz: 0. Näe. Det ser inte gott ut. Jag vill ha en smörgås i stället.
Lykke: Tusen miljoner! (Tummen upp!) Jättegott! Jag vill ha ännu mera.