Parmesanjärpar med tomatsås

Vi testade Cathrine Schücks ”fenomenalt användbara tomat- och paprikasås” till parmesanjärparna. Riktigt, riktigt gott!

Tomatsås:
4 portioner
4-6 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och svartpeppar
basilika eller timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Skär alla grönsaker i grova bitar eller tärningar. Mosa eller hacka vitlöken och fördela över det röda. Ringla en skvätt olja över alltsammans. Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 minuter eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut. Låt svalna och mixa sedan med stavmixer, precis så mycket att det blir såsigt. Krydda såsen med salt peppar och gärna riven färsk basilika eller timjan.

Parmesanjärpar:
4 portioner
500 g lammfärs eller köttfärs
2 ägg
1 dl grovriven parmesan
1 tsk salt
2 krm peppar
1 pressad vitlöksklyfta
smör/olja till stekning
timjan till garnering

Blanda färsen med ägg, parmesan, vitlök, salt och peppar. Forma till avlånga järpar. Stek gärna en provbulle och kolla kryddning. Bryn dem i panna och efterstek gärna i ugn, 200 grader i 20 minuter. Men det går lika bra på spisen också. Servera de goda ostjärparna med tomatsås och fullkornsris.

BETYG:
Hillevi: 5. Vansinnigt gott. Och ganska lätt att göra. Jag har fortfarande lite svårt att få till stektiden så de inte blir för torra, men jag lär mig. Saftigt med parmesanost och vitlök inuti. Jag lade till persilja i också, för det tycker jag att det ska vara i järpar, och det funkade bra.
Gunnar: 4. Spännande smaker, gott och mättande. Kul att se att barnen gillade det så mycket också.
Elliot: 5,5! (Gjorde två tummar upp med munnen full av mat.) Gott, gott, gott!
Movitz: Inget! (Åt först upp fem järpar utan att blinka. Sedan insåg han att de ”smakade annorlunda” och blev ilsken.) ”Jag vill ha mina vanliga köttbullar, mamma!” (Mamma Scans.)
Lykke: 10. ”Mmmmmmm!” Tummen upp, där också.