Avkopplat och nedkopplat

IMG 0423

Det är inte bara sockerstoppet som kommer att bli en utmaning på Mallorca. Veckans stora utmaning är att dra ner skärmtiden till ett minimum och se hur det påverkar oss, individuellt och som familj.
För vad händer när man drar ner på skärmtiden?
Får man tid till annat? Stressar man av? Eller blir man nervös i ställt? Stressad? Börjar utveckla tics? Kanske ligger och skriker i ett rum – och då tänker jag framför allt på oss vuxna.
För i vår familj är det Gunnar och jag som är mest nätberoende. Gunnar har är webbutvecklare och har alltid varit en datanörd, så för honom är det en del av livet. Jag har varit uppkopplad sedan jag träffade Gunnar, i princip. En helt vanlig dag kollar vi mail och facebook säkert en gång i timmen, 16 timmar om dygnet. Vi tar med oss mobilen in på toa och ner i sängen. Ibland blir det helt bisarrt, när vi ligger och mailar varandra i varsin säng, eftersom en av oss officiellt ligger och nattar barnen.
Dessutom bloggar vi, uppenbarligen, och jag skriver krönikor och böcker med stor hjälp av nätet. Ett tag var jag starkt beroende av wordfeud, dessutom, men var tvungen att lägga av för jag fick inflammation i axeln och kunde inte somna på nätterna, för jag låg bara och tänkte på nya ord.
Ja, ni hör ju.
Självklart tar barnen efter oss vuxna. Hittar Lykke en fyrkantig träbit i skogen så är det en mobiltelefon som hon går omkring och pratar i. Killarna använder nätet till att spela spel, men också att översätta från svenska till kinesiska och göra egna, helt fantastiska filmer och konstverk som de lägger upp på sina hemsidor. Oerhört kreativt, javisst, men tillsammans med dataspelandet tar det också mycket tid och koncentration. Ibland är de knappt kontaktbara och somliga stunder känns det som om vi inte har pratat på en hel kväll. Jag försöker konversera med deras vackra nackar, men får inget svar.
Alltså ska vi nu koppla av och koppla ner en vecka på Mallorca.

För att vi inte ska få total panik så har vi sagt att vi vuxna får kolla mailen en gång varje morgon. Och så laddar vi ner några filmer de kan titta på, under själva flygresan. Det är allt. I övrigt är det böcker, anteckningsblock, penna och högläsning som gäller. Och många nya äventyr.

IMG 0477

2 kommentarer

Vi var på LEGO-land i helgen, och bestämde att Nintendo DS inte skulle få följa med, och när vi kom till stugan vi hyrt så fanns det inget WiFi.
Så det blev 4 dagar med några få uppkopplingar på mobilen, annars inget spelande varken på Nintendo, dator eller mobil!
Och det gick väääldigt bra det med, även om det i vårt fall var lite oavsiktligt. :0)

Hoppas ni får en riktigt mysig resa till Mallis!
men- varför måste ni kolla mailen varje morgon? -egentligen-? Kan det hända nåt hemskt om ni inte gör det? Om det dröjer en vecka innan ni svarar folk- vad händer då?
😉 kram