Mer protein i maten!

Eftersom jag har en liten hungerpojke som inte blir mätt på vanliga halvfabrikat, så är en viktig del av Experimentet att få ordning på maten också. Jag tror att alla i vår familj kommer att må bra av att få in mer protein i maträtterna. Därför har vi bestämt att prova minst två nya recept varje vecka, och fantastiska Cathrine Schück har gett mig tillstånd att publicera valfria recept hur hennes LCHF-böcker. Till att börja med väljer vi ur de här två: GI till vardags och Ferry Food. Första receptet är köttbullar med morotssås.

IMG 1745

TOMAT- OCH MOROTSSÅS MED SMÅ HEMGJORDA KÖTTBULLAR
Rulla dina egna köttbullar av vanlig köttfärs. Det behövs faktiskt inget mer. De steker klart medan du river morot och kokar en supergod, billig och enkel pastasås.
Rivna morötter och krossade tomater blir tillsammans en toppensås. Sötman från morötterna ger de krossade tomaterna den smakhjälp de behöver. Vitlös och olivolja är egentligen det enda du behöver tillsätta, men har du en bit ost att riva över så blir det naturligtvis extra gott. Toppa som vanligt med nymalen svartpeppar. Servera med fullkornsskruvar, riven ost och en persiljekvist.

4 portioner
200 g köttfärs
salt och peppar
smör/olja till stekning
3-4 stora morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja, gärna olivolja
2 burkar krossade tomater
salt och peppar
persilja, riven ost och eventuellt basilika till servering
fullkornspasta

Forma färsen till små fina köttbullar. Krydda dem med salt och peppar direkt i pannan. Bryn och stek i 5-6 minuter, skaka pannan så de rullar runt och blir jämnt brynta runt om.
Grovriv morötterna. Fräs dem i olivolja tillsammans med den pressade eller hackade vitlöken. Häll på de krossade tomaterna och låt det hela koka ihop på svag värme i 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och kanske en gnutta socker om tomaterna är sura.
Toppa med persilja och eventuellt riven ost. Servera med riven ost, fullkornspasta och gärna lite basilika om det finns till hands.

FAMILJENS BETYG:
Gunnar: 3,5. Skönt att tomatsmaken var så mild, det gjorde det väldigt gott.
Hillevi: 4. Superenkelt att laga, inte visste jag att man kunde rulla köttfärsen som den var! Och gott med sås. Vi tog keso till, vilket gav extra piff. Både Movitz och Lykke vill hjälpa till att laga mat. Kul!
Elliot: 4. Men jag gillade inte såsen!
Movitz: 3000. Äntligen fick jag använda min matberedare igen! Och persiljan var jättegod!
Lykke: 45! (Vi har lite problem med att få Lykke och Movitz att inse att skalan är 1 till 5, men what the heck.) Jättegott!