Det är ingen mänsklig rättighet att få ha sex

Ska jag köpa sex till sonen? undrar Sören Olsson, mest känd som författare till böckerna om Sune och Bert. Han har en tonårig son med Downs syndrom.
”Min son vill vara naken med en kvinna”, säger han till Aftonbladet och SVT och TV 4 och alla andra som frågar. Nu grubblar han över om det då är okej att åka ner till Danmark och köpa en prostituerad till sonen, som ”en kompis” har föreslagit.

För det första begriper jag inte varför han sitter och pratar om sin sons sexualitet inför hela svenska folket. Är inte bara det oerhört integritetskränkande?
För det andra förstår jag inte på vilket sätt sonen skulle vara förtjänt av att de åkte i väg till Danmark. Vad skulle han lära sig av det? Att det är okej att köpa sig en kvinna som vilket sexhjälpmedel som helst?
I flera månader har vi fått följa Linda Hammar och hennes vänner i ”En annan del av Köping”. Vi är minst tre miljoner tittare som vet hur mycket kärlek och insikt det finns i dem vi kallar ”förståndshandikappade”. De har bjudit in oss i sina hem och visat att de är precis som du och jag. Som dricker hinkvis med kaffe, kämpar mot övervikten och längtar efter mamma, eget körkort – och den stora kärleken. Och – inte minst – som har visat att de är fullt kapabla att sköta allt det där själva.

Sören tror tydligen inte att hans son ska kunna få hångla med en kvinna av egen kraft. Nehej. Men det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att få ha sex med någon. Alla har rätt till sin egen sexualitet, men inte till någon annans.
Sören tycks bara kunna tänka på en sak: sonen. Sonen vill vara tillsammans med en kvinna. ”Jag känner smärta när jag inte kan ge honom det.”
Visst, det kan varenda förälder begripa. Men en förälders ansvar är också att tänka lite längre och visa för sina barn att människor inte är en handelsvara. Om du hade en dotter i stället, Sören, skulle det då vara okej att någon annan pappa kom fram till dig och sa att ”du, kan jag få använda din dotter en stund?” Min son behöver någon att hångla med. Du kan få betalt om du vill.

Nej. Jag säger som ståuppkomikern Jesper Odelberg, själv cp-skadad och upprörd över denna ständigt pågående cynism: ”Ensamhet är, åtminstone i västvärlden, ett av vår tids största samhällsproblem. Detta oavsett om man har ett funktionshinder eller ej. Att lösa ensamhet med prostitution skulle vara som att lösa bostadsbristen med engångstält, fast med långt värre etiska konsekvenser.”