Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Barn och alkohol igen – Hillevi Wahl

Barn och alkohol igen

Den som tidigt blivit bjuden på alkohol av mamma eller pappa dricker mer än sina jämnåriga. Det visar en undersökning gjord av landstinget i Stockholm, skriver Metro.
Ja, det är det jag försöker få föräldrar att begripa.
Det är inte coolt att bjuda sina barn på öl och vin. Det är bara så fruktansvärt korkat. Och destruktivt.

4 kommentarer

Tjaaaa, det beror väl kanske på plats & omständighet också … eftersom jag har en pappa från Kroatien så har vi spenderat en del semesterar i detta underbara land … men där har man också en kultur som säger att man bjuder även yngre tonåringar på vin till maten – jag lärde mig snabbt att inte dricka ur eftersom det inte var gott, för drack man ur fick man påbackning … och någonstans så tror jag att jag fått ett mer avslappnat förhållningssätt till alkohol istället … kanske beror det på min person(?) också, men så är det iaf.

Jag växte upp med en förälder som tyckte det var ok att bjuda på lite alkohol – till maten eller till trevnad. Det var aldrig mer än ett par öl eller nått glas vin. Jag tyckte länge att det gav mig en avslappnad relation till till alkohol, men nu 15 år senare så har jag ändrat mig, och alkohol är något som jag tvingats att ge upp.

Inte för att jag vet, men finns det inte en möjlighet att om man inför alkoholen i hemmet som något man ska respektera, men att man plockar bort de tabun som finns, att den svenska ungdommen kan lära sig att dricka som ungdomar längre söderut. Låt dom kanske oxå smaka och känna så att de vet vad som väntar. Alla (nästan)ungdommar kommer att börja dricka tidigt, varför inte förbreda dom. Alla vet hur det är, alla har varit unga, och vad jag vet så står även Jonas som drack en halv liter renat när vi var tretton fortfarande relativt bra på bena. Däremot, min vän elin, som aldrig drack, står nu nere vid porten och väntar på lite heorin. Jag har slutat att låna ut pengar till henne, men jag brukar ge henne vad jag har på mig, varje gång jag ser henne på tåget. När jag gick på gymnasiet, drack jag säkert 4 gånger i veckan, fram tills att jag blev arton och då hade jag bara råd att gå ut två gånger om veckan, sålänge jag bara rökte ett litet paket om dagen. Nu så är jag läkarestudent, och jag ser inga ändringar i min kurs dom kommande åren. Ett förbud kommer aldrig att fungera, ialla fall inte i den åldern

När jag var se sådär 15-16 köpte mina föräldrar jordgubbsmousserande och alkoläsk till mig när jag skulle på fest. Mina kompisar drack hembränt (fast det visste inte mina föräldrar). Många blev för fulla och råkade illa ut. Om jag blev för onykter ringde jag pappa som kom och hämtade mig. Vi hade en väldigt öppen relation när det gällde sprit och det var jag glad för. Då behövde jag aldrig vara rädd för att ringa dem om det blev för mycket.
Dessutom försvann nyfikenheten för sprit snabbt när jag hade fått prova under ordnade omständigheter (ett glas champagne på nyår hemma osv.)
Idag dricker jag med måtta, ett glas vin till maten och blir onykter ett par gånger om året, men jag går aldrig över gränsen och tappar kontrollen.
Detta tackar jag mina föräldrar för. När jag får barn komme rjag att låte dem prova aalkohol hemma om de är nyfikna, det är enklare så än att de ska gå ut och göra det på egen hand.
Så tycker jag!