Bokjulkalendern: 8 december

Ann-Helén Laestadius tonårsbok Sms från Soppero är en mäktig och varm berättelse om samiska funderingar. Den prisade ungdomsboken har blivit både pjäs och tv-teater.
Boken handlar om Agnes, 13, från Solna som grubblar mycket över sina samiska rötter. Det hade lika gärna kunnat vara någon med rötter från något annat land, vårt sökande efter en identitet är allmängiltigt.
Den här berättelsen, om den samiska själen och hjärtat, är en del av vår kultur. Den borde vara obligatorisk läsning i alla svenska skolor. Ann-Heléne Laestadius har gett oss en kulturskatt.

9789129684247 200 sms fran soppero pocket

Titel: Sms från Soppero
Av: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren
Cirkapris: 45 kronor

Trettonåriga Agnes lär sig samiska i smyg. Riktigt spännande blir det när hon börjar messa med en snygging i byn Soppero. Men det är inte alldeles okomplicerat. Hur samisk är Agnes egentligen, och hur ska hon vara som same? Och kommer kompisarna hemma i Solna att förstå?

Sms från Soppero vann Nordiska Museets barnbokstävling 2007 på temat ”Att vara ung same idag”. Den är första delen i serien om Agnes; Hej vacker och Ingen annan är som du är del två och tre.

Här kan du köpa boken på Bokus.
Här kan du köpa boken på Adlibris.