”Hur kan man lämna sin femmånaders bebis?”

Det kom ett mail:

”Hej Hillevi!

Jag har läst ett par av dina böcker, krönikor och bloggen och du skriver så bra tycker jag. Nu läste jag på alltombarn.se om föräldrarna som lämnade sin 5-månaders bebis hemma för att åka till Italien och vara med i tv-serien ”Drömmen om Italien” (i 10 veckor?) och blev så förstummad och förfärad över hur man kan göra någon sådant som förälder! Och hur cyniska tv-produktionsbolag kan vara som låter det ske (eller uppmuntrar det rentutav, vad vet jag?). Då kände jag att jag önskar att du skulle skriva något om detta i din blogg eller i en krönika. Vad tycker du?
Kram Linda”

Svar: Hej Linda. Ja, jag tror att vi är många som satte i halsen när vi såg trailern för dokusåpan. Förmodligen var det meningen – jag tror precis som du att det är det cyniska tv-bolaget som vill anspela på våra förälderliga beskyddarinstinkter.
Jag tycker att jag ser det i allt fler program och det ger mig lite ont i magen.
Kanske ska vi ta ett steg tillbaka och försöka se det i detta perspektivet, att det handlar om människor som tv-bolagen vill ska provocera, om ”kreativ klippning”, som det heter på fackspråk. Och kanske inte döma ut dessa föräldrar innan vi vet bakgrunden. Om ens då.
När man läser artikeln så tycker jag att det låter som att flickan mår ganska bra. Eller hur?
Men jag är extremt blödig när det gäller sådant här, jag tror inte att jag kommer att klara av att titta. Jag ska nog titta på något annat, mycket bättre program.