Tortyrens Kina

Den tibetanska munken Palden Gyatso berättar i dag i Svenskan om hur han torterats i kinesiska fängelser i 33 år. I samma Kina som i år ska få vara värdar för OS och visa upp sitt fina land.

”Ständigt bär han med sig sitt vittnesmål, berättelsen har etsats fast i hud och organ, i deformerade lemmar och i återkommande mardrömmar. Han lyfter den mörkröda munkdräkten och visar benen som förtvinade under de två år och sex månader han tvingades bära fotbojor, tatueringarna som skrapats bort med kniv och resterna av brännskador. Han har ingen hörsel kvar på ena örat och inga tänder.
Palden Gyatso tar ut löständerna och öppnar den tomma munhålan, gommen är ärrad och tungan sprucken. Han visar hur fängelsevakten pressade in elbatongen, berättar att tandrötterna förstördes av elektriciteten, att hans närminne rubbades och sedan om hur tänderna föll ut, en efter en.”

Är det fler än jag som mår illa?
Är det fler än jag som undrar hur man ska kunna tänka på sport och medaljer när så många fortfarande lever under starkt förtryck?
Alla dessa politiska fångar. Alla dessa kvinnor som tvingats till abort i sjunde, åttonde eller nionde månaden. Barn som dödas när de fötts. Alla andra små barn som gömts på landet och förblivit statslösa.
Är det inte på tiden att vi kräver lite mer av ett land som får OS?

3 kommentarer

Vilka länder ska få ha OS då? Spanien under Franco går ju bort. Grekland och Turkiet kan inte ha det. USA går ju fetbort – i motsats till Kina så har de ju lagstiftning där tortyr TILLÅTS (i Kina är det på papperet förbjudet). Sverige utvisar folk till länder där de blir torterade, en svensk blev nyligen torterad i Frankrike, och vad fransmännen gjorde i Algeriet vet vi ju alla. Tyskland går ju bort, liksom Japan på grund av de vidrigheter de gjorde under andra världskriget. I princip alla afrikanska länder måste också skippas, och sen de flesta andra asiatiska länder.
Var ska OS hållas då? På Antarktis eller?
Du noterade inte för övrigt att det som skedde den här munken skedde fram till 70-talet?! Idag har vi ju tortyr på mycket närmare håll, men det är tydligen okay?

För den delen, är det inte på tiden att vi kräver lite mer av folk innan vi låter dem ha åsikter på nätet? Är förmåga till överanvändande av radbyte och pekoral det enda som krävs för att ha en politisk åsikt? Hur trötta är vi på retoriska frågor?

Hmm, den där munken släpptes ju 1992 – var har du varit de senaste 20 aren ? Kina idag är inte samma Kina som under kulturrevolutionen.