Hej pundartomtar dra åt slangen…

Hej, tomtegubbar slå i glasen! Snart är det dags igen. För alla hel- och halvalkisar att krypa fram och bli dimmiga i ögonen i takt med att julglöggen och ölen och snapsen rinner ner.
Skådespelaren Benny Haag, högaktuell i filmen Allt flyter (premiär juldagen), berättar om hur det var att vara åtta år och ha en förälder som drack:
Det enda roliga i pappas liv kom när han fick dricka sprit. Han hade ett märkligt sätt att dricka på. Han liksom öppnade svalget och hällde ner snapsen. Men han såg i alla fall lycklig ut. Som ett litet barn. Och sedan – plötsligt – slog det över. Pappa började hata ”alla de där jävla kärringjävlarna , de där hororna”. Och den där verkarn på jobbet som aldrig , aldrig hade gjort ett eget handtag i hela sitt liv.
Även Benny fick sig en dos:
”Du är så jävla klen. Du är för fan som en kärring. Läser böcker. Det är ju bara bögar som läser böcker!”
Efter den niohundratolfte gången så knäppte Benny händerna och talade till Gud och sa: Herre Gud, jag ska aldrig någonsin dricka sprit. Vad som än händer ska jag aldrig någonsin bli som min far.
Men Benny blev alkis. Han också.
Sedan år 2002 har han varit nykter alkoholist och gjort det till en livskamp att se till att drickandet halveras i Sverige. Så var det inte först. Först tänkte han att den här frälsningen att slippa kröken, var lokal över honom själv. Att resten av världen väl kunde få fortsätta att ta sina öl och nubbar och ha det lite kul.
Men på en av de första festerna med sina vänner fanns det en åttaårig tjej som knockade honom. När de skulle leka charader så tittade hon trött på de vuxna och sa:
”Måste ni alltid bli så fulla så fort vi ska göra något?”
Det läskiga var att det bara var Benny som hörde henne.
”Hennes ord var som en smäll på käften”, skriver Benny i sin bok Makt, mod och motstånd.
I boken visar han hur absurt vårt svenska drickande är. Och hur vi vägrar att se att alkohol faktiskt är en drog. Tänk om vi i stället hade sjungit: ”Hej pundartomtar, dra åt slangen och leta ådror på armen”. Och sedan blir det amfetamin till kaffet…
En dysfunktionell jul? Ja, men det är inget emot de jular som 400 000 barn till alkoholmissbrukare kommer att få. I år också.

PLUS: Tv-serien ”In treatment”. Rafflande psykologiporr. Min nya drog.
MINUS: Alla föräldrar som smugglar in sina sjuka barn på dagis.