Gudpar är bättre än terapicheck

Kristdemokraterna vill införa terapicheckar för föräldrar. Tanken är att man ska ta den där käcka checken och gå i parterapi när det krisar. På så sätt skulle man slippa en del skilsmässor. Tror Kd. Men det kommer aldrig att funka.
När man väl tar det där steget – om man nu ens gör det – så är det oftast försent. Vad vi skulle behöva, lite till mans och kvinns, är någon att prata med i vardagen.
Varför kan vi inte bjussa mer på oss själva, strunta i att försöka vara så perfekta och tala om att vi bråkar, om och när vi gör det. Som författaren Emma Hamberg. Hon är befriande öppen i Bob Hanssons fina bok ”Kärlek – hur fan gör man”. När de ska ha gäster hemma så möter hon dem i dörren och säger att hennes man får vara nere i källaren, för de har bråkat och han är så jäkla jobbig. Genast får hon ett förlösande garv som svar – gästerna har också just haft världens gräl i bilen på väg till dem. Då kan de prata om det, i stället för att hålla uppe någon slags mask.
Vad är det för ”lyckad” fasad vi försöker upprätthålla inför varandra? Och varför? Alla vet ju att ett halvstökigt, obäddat och kanske till och med smått kaosartat hem känns mycket mer välkomnande och tillåtande än något som ser ut som om det just plåtats för Family Living.
Och tänk om vi då och då kunde dra i en livlina och ringa en kompis. Någon med en partner som var ungefär likadan. Och våga blotta oss och ställa frågor som ”Hur gör du när han…?” Precis som vi gör med våra barn när de är lite besvärliga.
Men allra mest önskar jag att det skulle införas gudpar till alla som gifter sig. När vi döper våra barn har vi gudmor och gudfar. Människor som vi känner stor tillit till – som vi vågar anförtro det finaste vi har. Som vi räknar med ska ställa upp i vardagen och i händelse av kris. Som par behöver vi också det – om vi ska klara oss hela vägen. Vettiga människor som finns där, under hela resan. Kanske ett äldre par som har varit tillsammans länge och som har gått igenom sina kriser. Några som vet och som vi verkligen lyssnar till.
Det tror jag mycket mer på än alla checkar i världen.

PLUS: Oscarsnominerade filmen ”Lars and the real girl”. Feel good. På riktigt.
MINUS: Stockholmpolisen uppger att 75 procent av deras arbetstid går åt till alkoholrelaterade brott. Hur mycket får supandet kosta?