Skicka världen på en kurs hos Lyxfällan

För ett tag sedan fick en bankkvinna ett lite oväntat besök: En tioårig kille kom in på banken, gick fram till kassan, och bad om ett lån på trehundra kronor.
Hon frågade honom vad han hade tänkt ha pengarna till. Det visade sig att han hade fått trehundra kronor av sin mamma för att köpa ett par skor. Men på vägen till skoaffären hade han gått förbi en leksaksaffär och råkat handla upp pengarna.
Nu tänkte han sig att ett litet lån kunde lösa problemet och han var ganska säker på att klara av avbetalningarna.
Man kan tycka att det var en driftig liten kille, men bankkvinnan ansåg mer att det var sorgligt, och en rätt talande bild för hur vi vuxna hanterar våra pengar.
För det är lätt att skylla på Marknaden nu när USA och resten av världen har drabbats av en finanskris, på samma sätt som vi alltid skyller på Samhället, när vi inte vill ta ansvar för något själv. Men Marknaden är inte bara kotlettkammade backslickkillar vid Stureplan, sanningen är att de flesta av oss hanterar pengar rätt vårdslöst. Går man på en lägenhetsvisning, så hör man folk säga ”Äsch, vi höjer väl med en hundring då”, som om det vore leksakspengar. Men hundra tusen kronor är oerhört mycket pengar.
Den sammanlagda bolåneskulden i Sverige ligger nu på 1 340 miljarder kronor. Det är nästan en fördubbling på fem år.
Nej, hela världen borde skickas på kurs hos Lyxfällan och lära sig hur man lägger upp en månadsbudget som håller. Det anses nästan töntigt att göra en budget nu för tiden. Något som Old People gjorde förr, de där som till och med gjorde storkok och tog med sig matlådor till jobbet, hahaha.
Eller?
Kanske hade de fattat något. Om pengars värde. Om att man inte kan göra av med pengar som man inte har. Att man inte kan handla ett par Louis Vitton-skor eller en fyrtiotvåtums-tv om man inte har tjänat ihop de pengarna och betalat sina räkningar först.
Det är inte ett sällskapsspel vi lever i. Vi kan inte gå in på banken och be om ett lån varenda gång vi har förköpt oss. Det är dags att återinföra Spara och Slösa på skolschemat igen. Hör du det, Jan Björklund?

PLUS: Smakfullt läsgodis: Träffsäkra Cecilia Hagen är tillbaka med ”Kulla Gulla stretar vidare”.
MINUS: Varför finns inte P4 Extra som poddradio?