Gubbsjukan breder ut sig i tv

Gubbigheten breder ut sig i tv. Först var det 44-årige Jonas i ”Riket” som dömde 22-åriga Sara till straffet rumpbeskådning. Hon tvingades ta på sig ett par speciella byxor och förväntades visa sin bakdel för honom. Moget, eller hur? Tänk om de hade tvingat en av de manliga deltagarna att göra samma sak. Erkänn att det skulle ge lite Abu Ghurayb-vibbar. Men programcheferna klappade säkert händerna. Lite hanky-panky och bra rubriker, jo man tackar. Några veckor senare satt Börje Ahlstedt i ”Stjärnorna på slottet” och tjatade på Mona Malm om att hon skulle ”vara sitt kön”. Butchige Börje, som Expressens Anders Björkman så träffsäkert kallade honom.
Han skulle väl aldrig i livet komma på tanken att uppmana Sven-Bertil Taube eller Peter Harryson till samma sak. Eller gå omkring och vara sitt kön alldeles själv. Nej, Börje är ju en konstnär, gubevars. En fiiin och svår sådan, vill han låta påskina. Samt underbetald. Jag har aldrig förstått hans storhet. Han har i mina ögon alltid varit en fjant. Och nu är han en tjock, butchig fjant som har hängt upp sig på Mona Malms kön. Kan han inte porrsurfa lite i stället och lämna Mona i fred? Och i SVT:s ”Dokument: Humor” berättade underbara, roliga Sissela Kyle varför hon fick sparken från ”Parlamentet”. ”Nej, vi har redan en blondin”, lät programchefen Anders Knave hälsa – och menade då Annika Lantz. Läs det en gång till: ”Nej, vi har redan en blondin.” Hur skulle du reagera om du kom till en anställningsintervju och fick samma besked?

Att det sedan ofta sitter tre mörkhåriga män plus programledaren bredvid den där blondinen verkar ingen tycka är för mycket av någonting. Det har till och med hänt att en av deltagarna har fått klä ut sig till kvinna för att få upp kvoten. Men det är väl bara humor. Eller? Och tro nu inte att det där citatet var ett olycksfall i arbetet från Knaves sida. Redan 2002, när han var programchef på Kanal 5, så startade han grabbmagasinet ”Y-front”. Till detta efterlyste han en ”snygg programledartjej”. Programmet skulle bestå av snygga tjejer, sex, samlevnad, mode och sport. ”Vi har hört tillräckligt om fittstim”, fastslog Knave. ”Det får vara färdigsnackat om djupa känslor.”

Det är tyvärr sådana de är, tv-gubbarna. Det är så de tänker. Grodorna går direkt från deras små hjärnor och ut i munnen. På Idrottsgalan höll Staffan Heimerson för övrigt ett långt anförande om ledarskap och framhöll Moder Teresa som ett föredömligt exempel. Han avslutade sin rörande anekdot med att säga: ”Och då fick missionärsställningen en helt ny innebörd”. Var det bara jag som satte tv-mackan i halsen? Jag minns när fantastiska Lotta Mossberg hoppade av som nyhetsankare för att hon inte ville vara med i ”skönhetstävlingen” på TV 4. Nu har vi hårsprejsattacker där i stället. För det är en hård och gubbsjuk värld på tv. Programcheferna kan välja och vraka bland alla som ”vill jobba med media”. Och männen tilllåts vara hur fjantiga som helst – medan kvinnorna helst ska visa rumpan och vara sitt kön.