Vad är en perfekt kropp?

(Krönika publicerad i Allas Veckotidning 13 maj)

Snart är det dags för Beach-08. Och tidningarna fylls som vanligt med tips om hur man får plattare mage och snyggare kropp att visa upp på stranden. Men vad är egentligen en perfekt kropp?
Jag har en väninna som är 35 år och som har fött tre barn. Hon är fortfarande ursnygg. Döm om min förvåning när hon häromdagen berättade att hon funderade på att ”fixa till” sina bröst. Hon tycker att de tappat formen lite och vill sätta in siliconimplantat. ”Man kan ju inte se ut som en trebarnsmor!”. Men får man inte det? undrar, Britta i Nybro.
Jo, det hoppas jag verkligen. Jag är nybliven trebarnsmamma och ser väl ut som trebarnsmammor gör mest. Det vill säga otroligt lycklig, men trött och sliten. Att sedan fixa till brösten skulle nog vara som att lackera om skåpluckorna i en rivningskåk – det skulle liksom inte göra någon större skillnad.
Nej, nu skojar jag lite. Så illa är det nog inte riktigt, även om vi småbarnsmammor känner oss så när vi inte får sova.
Men jag kommer nog aldrig riktigt förstå det där med att operera sin kropp för att den ska bli vackrare. Som om styva silikonbröst skulle vara finare än några riktiga, vanliga. Finns det någon vettig människa som tycker det, på riktigt? Eller har vi bara gått på mediebilden?
För varje år som går så blir jag mer och mer förundrad över min kvinnokropp. Och dess hemligheter. Jag minns när jag var drygt trettio och en barnmorskekompis berättade för mig att inne i vaginan så finns det en slags ”skål” som fångar upp spermierna. Och när kvinnan får orgasm så doppas livmodertappen ner i den, dopp, dopp, dopp. På så sätt blir kvinnan lättare gravid. Men för varje graviditet och förlossning så rätas den där skålen upp mer och mer och försvinner så småningom nästan helt. Det är ett sätt för kvinnokroppen att begränsa barnafödandet.
Då tänkte jag wow! varför har ingen berättat det här för mig tidigare?
När jag sedan vid 37 års ålder fick barn förundrades jag över hela min kropp och allt den gjorde för att underlätta graviditet och förlossning. Inte minst brösten fick helt nya användningsområden. Förutom att de gav min lilla bebis liv, kärlek och närhet så visade det sig att bröstmjölken var ett universalmedel mot nästan vilken åkomma som helst. Fantastisk att smörja in svidande bröstvårtor och röda barnrumpor med. Men även en otroligt skön ansiktslotion!
Återigen tänkte jag: Varför har ingen berättat det här förut?
Vi pratar så mycket om att ”stackars invandrarflickor” inte får delta i sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Men hur mycket vet vi svenska kvinnor egentligen om våra kroppar?
Tänk om vi, i stället för de där pinsamma lektionerna med anonyma frågor, kunde införa en treårig kvinnokroppskunskap på högstadiet? Som inte bara handlade om menstruation, preventivmedel och graviditet – utan om ALLA kvinnokroppens hemligheter. Tänk, vilken njutning det skulle bereda oss – och vilken respekt vi skulle få för våra kroppar och bära med oss genom livet.
Då tror jag att vi skulle värna våra kroppar mer, både från missbruk, övergrepp och kirurgiska ingrepp. För vi går ju faktiskt hela tiden omkring i världens mest fantastiska uppfinning. Det gäller bara att veta om det.