Hur kan man förlänga sommarkänslan?

När jag var sju år så flyttade hela familjen ner till Malmö, för att pappa sa att sommaren var längre där. Och det var den. På gott och ont. För vi svenskar har en benägenhet att både äta och dricka för mycket på sommaren. Glassförsäljningen går i taket och alkoholkonsumtionen ökar med 25 procent. Och då har jag inte ens nämnt alla feta grillkorvar och potatissallader som får alla viktväktare att spåra ur fullständigt.
 
Och ändå längtar vi ständigt efter sommaren.
Hjälp semestern tog slut alldeles för fort, tycker Ingrid i Stockholm. Hur kan man förlänga sommarkänslan?
Jo, om man nu vill suga på sommaren så länge det bara går gäller det först och främst gäller att dra ut på den i båda änder. Jag har alltid älskat maj och september. Det har jag för övrigt också ärvt efter pappa. Han visade mig att sommaren är som mest orörd då. Han tog alltid semester i början på sommaren och sparade lite till sensommaren. Gärna i samband med något Fotbolls-EM eller VM i friidrott.
Varken han eller jag har någonsin begripit varför alla svenskar tvunget ska ha semester mellan midsommar och skolstart. Vad är det för vits med att trängas med hysteriska semesterfirare som stressar mellan Systembolaget, Ullared och Astrid  Lindgrens värld? Där pappan i familjen ständigt hörs tjata:
”Visst har vi det trevligt nu?”
”Visst har vi?”
”Det här var väl mysigt?”
Och bara ett par dagar senare:
”MEN VARFÖR KAN VI INTE HA DET LITE TREVLIGT NÄR VI FÖR EN GÅNGS SKULL ÄR TILLSAMMANS?”
 
I maj eller september, däremot, är ingenting fullbokat, ingen – inte ens pappa – är uppskruvad till max och  det känns som om man äger naturen – eller storstäderna. Man får ett mycket bättre pris på allting och somliga flygresor är nästan gratis.
Är vädret lite dåligt kan man göra som min pappa och åka söderut.
”Det är alltid sommar någonstans”, sa han.
Uteserveringarna i Paris och Barcelona är öppna ett bra tag till och åker man lite off season kanske till och med kyparna har tid att lägga märke till oss som inte längre är sjutton år och har fasta bröst…
 
Hur ska vi förlänga sommaren i år? frågar jag min man.
Vi har ju köpt sommartorp! svarar han glatt.
Och så är det nog, att ett litet torp och en grön täppa är det ultimata sättet att förlänga den svenska sommaren. För stadsbor och amatörer som vi ska det bli ett äventyr att se hur naturens skiftningar väller fram ur trädgården. Och vår inglasade veranda med infravärme och kulörta ljuslyktor kommer alldeles säkert att bli ett av våra absoluta favoritställen.
Av grannen har vi redan fått tips att sätta höstblommor i kruka för att förlänga säsongen.
 
Men om man har slut på pengarna då? Och inte en enda semesterdag till att ta ut på den här sidan jul?
Ja, då får man väl improvisera och ta med en picknickkorg till jobbet och bjuda med arbetskompisarna eller maken på en långlunch i det gröna.
Funkar inte det kan man alltid gå in i duschen, ställa sig i knähögt vatten, sticka sig med nålar – och låtsas att det är mygg – och titta på Morden i Midsomer. Sedär en dos av lite typisk svensk sommar.