Hoppa i en lövhög är bättre än shopping

Vad tänker du på när jag säger utflykt? Jag får en inre bild av en picknick i skogen, med frisk luft och rödgula lövhögar. Med ostmackor i smörgåspapper och en termos med varm choklad.
”Ska vi åka på utflykt?” säger min man.
Då menar han att vi ska åka till ställen som Kistagallerian eller Ikea. Det är väl för sjutton ingen utflykt? Möjligtvis en inflykt – eller snarare en verklighetsflykt. Storstadsmänniskor tycks bli helt handlingsförlamade när de är lediga. Det enda de kan komma på att göra är att shoppa loss. En dag när man inte har handlat något är en misslyckad dag.
”Nej, jag hittade ingenting”, säger de med darr på rösten.
Vi var på Underbara barn-mässan häromhelgen, ett palats över allt meningslöst man kan köpa till sina barn. Vad sägs om en halvmeterhög designad bensinpump för femhundra som man kan leka med sina trampbilar med à femhundra till? Eller konversationskort för föräldrar? Om barn! Herregud, är det någonting som föräldrar inte behöver lära sig prata om, så är det väl barn?
Med häpnad tittar jag sedan på TV 3:s nya supernannyprogram ”Lyxfällan”, som vänder sig till familjer som tappat greppet om sin ekonomi.

Första paret shoppar kläder, bilar, motorcyklar och inredningsprylar helt utan hämningar och har ”glömt” att de har en skatteskuld på 180 000 plus en fuktskada i huset som kostar 100 000 till att fixa. Ändå vill de ha ett flådigt bröllop på en ö i Danmark! De har hittills löst sina problem genom att sluta öppna de vita kuverten som dimper ner i brevlådan.
Nästa familj har köpt ett 1 000 kvadratmeter stort hus med bassäng. ”Med fyra båtar, tre bilar och en vind fylld av onödiga prylar har familjen dragit på sig en hel del skulder”, heter det i programmet. Man skulle kunna tro att det handlade om några Wallenbergare eller Silfverskiöldar som aldrig har levt ett normalt, verkligt liv. Men i familjen Wahlström är pappa Valle elektriker och mamma Anette är – håll i er nu – ekonom!
Vi lever i en tid när ”shopaholic” har blivit ett modeord. Alla tycker så synd om de stackars shoppingmissbrukarna. Men är man vuxen och har familj får man ta mig sjutton skärpa sig. Livet är fullt av vita kuvert. Öppna dem, betala räkningarna och sluta handla så mycket skräp.
Lördagen den 25 november är det Shoppingfria dagen. Fira den genom att åka ut i skogen och hoppa i en lövhög i stället. Det blir man lyckligare av.