Piratbutiken med läxhjälp blev världssuccé

Nu vill sossarna ge gratis läxhjälp till alla barn. Men på typiskt svenskt maner så säger vuxenvärlden att ”nämen, det där är föräldrarnas ansvar” eller ”det ska vara pedagogiskt utbildad personal till det”.
Amen herregud. Varför måste vi svenskar alltid krångla till allt så förbaskat?
Varför kan vi inte göra som Dave Eggers och hans kompisar i San Francisco? De var bokförläggare, lärare, författare och annat löst folk. De tänkte att ”vi går ändå omkring och dräller så mycket på dagarna, vi kan väl ge ungarna läxhjälp på vårt kontor i centrala stan?”
Visst. Men fastighetsägaren sa det var en affärslokal, alltså måste det finnas en affärsverksamhet i skyltfönstret.
Okej, men då gör vi en rolig låtsasaffär. En pirataffär!
De inredde den sagolika affären under stor munterhet. Och skyltade med att här fanns det finfina ögonlappar, träben, emaljögon och krokar för de armlösa.
Bakom ett skynke längst bak i pirataffären dolde sig själva läxhjälpslokalen. Med gott om böcker, datorer och glada entusiaster. Ganska snart blev det rusning till pirataffären. Efter läxläsningen ville ingen gå hem. Tvärtom så insåg Dave Eggers och hans författarvänner att jösses, vilken fantasi de här ungarna har! En kille på förlaget satte sig då helt enkelt i ett hörn av lokalen och skrev ner det som barnen sa.
Det blev riktiga böcker. Som började säljas i piratbutiken. Eftersom det blev en sådan genomströmning av barn och föräldrar i lokalen, så gick piratbutiken plötsligt med vinst. Det var ju inte alls meningen!
Ryktet spred sig. Någon ville öppna en liknande läxhjälpslokal i Brooklyn. Men inte med en piratbutik – utan en superhjältesaffär. Vilket gick precis lika bra. Det brukar göra det när alla har roligt. Och i Los Angeles öppnades en tidsmaskinsaffär.
Nu finns konceptet över hela USA, med drygt 1 400 frivilliga läxhjälpare och projektet har spridit sig till Europa.
Hemligheten bakom alltihop formulerar Dave Eggers så här:
”Avklarade läxor ger glada barn. Glada barn ger glada familjer. Glada familjer ger glada samhällen. Och glada samhällen ger en lyckligare värld.”
Vem blir först med att anamma idén i Sverige? Och vad ska vi ha för koncept?

PLUS: Äntligen är det dags för På Spåret igen. Jag vill också ha en egen nödbroms!
MINUS: Barn som tvingas leva i kackerlacksmisär i Malmö.