Skicka inte era barn till dagis i vab-panik

Det är svårt att försöka hålla sig aktuell i dessa tider. Just nu är jag inte först med någonting – förutom sjukdomar. Vi har redan hunnit med minst två varv av kräksjukan, plus förkylningar och ögoninfektioner. Så fort min treåring sticker in näsan på dagis blir han sjuk igen.
Där är det som vanligt rena sjukstugan. Jag blir så förbannad på er föräldrar som skickar era sjuka barn till dagis. Hur tänker ni? Fattar ni inte att det är barnmisshandel?

Varje vecka får man nya larmrapporter från förskollärare som står med stafylokocker och streptokocker upp till halsen. På ett dagis lämnade föräldrarna sin sjuka lilla flicka gång på gång. Till slut gick flickan in i en depression och satt i ett hörn och var helt apatisk. Fröknarna ringde till föräldrarna, som var ”väletablerade i samhället”, och sa att ”det här håller inte, ni måste komma och hämta er dotter”.
”Menar ni verkligen att jag, som har ett så viktigt jobb, ska ägna min tid åt att passa barn?” sa pappan.

”Alvedonbarn” är annars ett välbekant begrepp i dagisvärlden, barn som får värktabletter innan de skickas i väg till förskolan. Men inte ens när personalen ringer och ber att mamma eller pappa ska hämta sina sjuka barn är det självklart.
”Har han kräkts på dagis? Ja, men då har han ju säkert redan smittat alla och då kan han ju lika gärna stanna kvar”, sa en förälder i Aftonbladet apropå det nya fenomenet ”vab-panik”.

Tidningens krönikör Terri Eriksson tycker dock inte att det är så himla konstigt: ”Vi har alla varit där. Vaknat upp på morgonen med ett sjukt barn och konstaterat att det faktiskt inte går att vara hemma just den dagen. Efter det obligatoriska vab-bråket ger man barnet Alvedon och tar det till dagis. När personalen ringer och påpekar att ungen inte är frisk kan man ju alltid låta förvånad. Ojdå – vi som tyckte att han/hon verkade rätt kry i morse. Inom sig lovar man sig själv att aldrig göra så igen. För det känns definitivt inte bra. Snarare genomruttet gentemot alla parter.”

Men stanna hemma då, Terri! Vad är egentligen viktigast, dina barn eller din arbetsgivare?
Vad är det för samhälle vi har om vi inte kan tilllåta våra barn att få vara hemma när de är sjuka? Snälla småbarnsföräldrar, om ni nu inte, av någon outgrundlig anledning, vill ta hand om era barn när de är som svagast kan ni väl åtminstone skaffa barnflicka? Svart eller vit gör detsamma, bara hon bryr sig om era barn.

+ I dag är det den nationella brandvarnardagen.
Jippi! Världens bästa present till alla som använder levande ljus. Och glöm inte att släcka ljusen när ni lämnar rummet.

– Krokusar och syrener blommar i november. Man får onekligen en klump i magen.