Kvinnotortyr borde vara en het valfråga

Över 60 kvinnor har mördats av sina män sedan förra valet. Tiotusentals har misshandlats.
”Det är fel att kalla det kvinnomisshandel. Det handlar om kvinnotortyr”, sa en psykolog i TV 4:s lysande dokumentär ”Sverige, Sverige, fosterland”.
Kvinnotortyr. När jag började jobba som journalist i slutet av 80-talet så skrev man inte ens om kvinnomisshandel.
”Äsch, det är bara ett sånt där lägenhetsbråk”, sa både poliser och redaktörer. Inget att bry sig om.
”Bara lite interna angelägenheter”, skrattade en polis.
En som skrattade ända in i rättssalen var ”den leende mördaren”, Janne Toumela. Han försökte döda sin sambo Linda med en stekpanna när hon skulle lämna honom. ”Jag träffade med stekpannan men den gick sönder. Gjutjärnspannor är tyvärr inte så stabila som man kan tro.”

Han gav sig på Linda med en kniv i stället. Hon lyckades ta sig ut i hallen. Där lade han sig på henne tills hon slutade andas.
Just nu pågår en annan uppmärksammad rättegång. En fembarnsmamma utanför Falkenberg lyckades efter många år ta sig ur sitt destruktiva förhållande och fick skyddat boende. Men mannen lurade kvinnan att komma hem och prata – så att de ”kunde bestämma hur de skulle göra med vårdnaden om den yngste sonen”, en sexårig pojke. Barnen skulle vara med, sa han, och bedyrade att det var tryggt och säkert. Han sköt henne i huvudet. Framför fyra av barnen. När hon inte dog direkt högg han henne med kniv. Fjorton gånger.
Kvinnotortyr, varför är det inte en prioriterad valfråga för Persson eller Reinfeldt? Är verkligen villaskatten viktigare?
”Hade politikerna velat så hade det varit busenkelt för dem att göra det till en stor valfråga. Nu tycker man inte det och då pratar man om annat”, säger professorn Dick Harrison.
Höger eller vänster? Vad ska man rösta på som kvinna? ”Det blir ju samma skit vad man än röstar på”, som vår lokala Vivotant sa häromdagen.

Jag är böjd att hålla med. Det enda partiet som tar kvinnovåldet på allvar är Fi.
Kommer det att bli en högerregering? Fan tro’t. Visserligen har högern i princip kopierat Fis jämställdhetsprogram, men vem tror att de tänker genomföra det? De vill ju ha tillbaka kvinnorna vid spisen och mamma@home. Och vi vet ju att hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.
En högerallians innebär att vi tvingas ha kristdemokraterna i en regering, med deras outhärdliga syn på familjebildning, stamceller och aborter. Att vara kvinna och rösta på kd är som att skita på sig själv i ansiktet, för att travestera Emma Hamberg.
Feministen Göran Persson då? Hahaha. Två tredjedelar av Sveriges kvinnor har inget förtroende för Göran Persson. Jag säger inte att det är så, men det kan bero på att vi fortfarande har 4 300 kronor mindre i plånboken. Och ni såg väl när Persson lanserade partiets valmanifest med Marita Ulvskog? Hon blev totalt överkörd. Inte ens frågan om sitt nätverk Feministas tilläts hon besvara.
Vi kvinnor har haft rösträtt sedan 1921. Det kanske är dags att utnyttja den rätten.