Män får kvarts miljon för att supa och knulla

Varför daltas det så med manliga författare? Martina Haags nya roman ”I en annan del av Bromma” kommer ut i dagarna och i ett pressutskick berättar hon att hon skrev den mellan amningarna och under en timme varje dag när hennes man tog hand om nya bebisen.
Vilken manlig författare skulle fixa det?

Nej, i stället får de åka runt i Sverige och knulla och supa och knarka och rita en serieteckningsbok om det. Som Simon Gärdenfors skandalepos ”Simons 120 dagar”. Och belönas med ett fint kulturstipendium på en kvarts miljon kronor.
Vilken kvinnlig författare skulle få ett stipendium för sådant? Vem skulle ens vilja skriva och rita en så tramsig bok?

Men vi kvinnor skriver gubevars bara om barn och relationer och bästsäljande deckare och sånt får vi göra på den så kallade fritiden. Det delas det inte ut några kulturpengar för.
Inte har vi någon fru heller som sköter hela markservicen när vi sitter och är kreativa. Som Björn Ranelid. Han och frun Margareta talar ut i Magasin M om sin relation. Den går ut på att han skriver och får raseriutbrott – och hon gör allting annat. Hon jobbar som skolsköterska, tar hand om barnen och säger åt Björn att besinna sig när han får sina ”tuppjuck”. Hon köper hans kläder, sköter alla hans bokningar, läser igenom hans manus och agerar bollplank. Men hon har slutat att packa hans väska – eftersom hon gick in i väggen för några år sedan. Och ändå hade han mage att bli förbannad när hon köpte en hund för att få fart på livsglädjen. Han tycker att hon borde ha frågat honom först.

Jag skulle vilja se den kvinnliga författare som vågade berätta i svensk press om att hon behandlade sin make likadant. Vilket ramaskri det hade blivit.
Men för manliga författare är det tydligen helt comme il faut. Klart grabbarna ska ha kulturstöd – och total markservice!
Vi må ha skrivit 2008 i almanackorna, men när det gäller att vara kvinnlig författare är vi kvar på 1800-talet. Vare sig man skriver succéromaner eller inte så får man vara glad över att få en timme om dagen till sitt skrivande.
Tid är pengar. Ge kulturstödet till dem som bäst förtjänar det. Kvinnorna.

+ Äntligen finns filmnördarnas ”Kino” som poddradio.
– En skola brinner i Sverige varje dag. Varför står polisen så handfallen?