Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Prata med barnen – inte nallen – Hillevi Wahl

Prata med barnen – inte nallen

Nu är det höst igen. Och höstens första krönika i Metro handlar om mobilförbud på dagis.
Vad tycker ni?
Kommentera gärna.

8 kommentarer

Väljer att kommentera här, eftersom det så ofta blir närmast lynchstämning i kommentatorsfälten på tidningar… Men jag håller med. Även om jag inte upplever alls samma problem på vår förskola (där det finns tydliga lappar om att man ska stänga av mobilen). Det finns ett par föräldrar som då och då pratar i mobilen vid lämning/hämtning och det är samma föräldrar som kör med bilen ända fram till grinden, trots upprepade påpekande om att där får man inte stå eftersom det är en säkerhetsrisk för barnen… Dessutom tar nog de flestas hämtning max 10 minuter, och den stunden bör man helt klart klara av att vara mobilfri…

Ett annat fascinerande tillfälle var en mamma som satt i mobilen under cirka en halvtimme på min sons födelsedagskalas, vid samma bord som de andra föräldrarna som satt och pratade med varandra. Okej om man måste sköta jobbgrejer, men gå iväg då!

När det gäller fokus på barnen har jag lika svårt för vissa som gör ständiga (inte någon gång ibland, utan just ständiga, var 10:e minut) kommentarer på Facebook/twitter om vad de gör med sina barn. Det blir ju samma sak där. En signal om att ”det är viktigare för mig att uppdatera och tala om för omvärlden vad jag sysslar med, än att vara med dig, här och nu”.
Och här kan vi säkert alla behöva rannsaka vårt beteende ibland…

Kanske inte den viktigaste frågan.

En lite intressantare fråga är föräldrar som inte vaccinerar sina barn.

Jaså ni har lappar om att stänga av mobilen? Intressant, vilken stad är det, vill du berätta? Liten eller stor?
Visst är det intressant även med facebook och allt detta mobilplåtande. Jag har skrivit en krönika om det också – i Allas – om att det magiska ögonblicket liksom inte har hänt om inte någon har tagit en bild på det. I stället för att bara njuta.
Men det tål absolut att skrivas mer om.
Tack för klok input!

Staden är Örebro, så det får väl räknas som en hyfsat stor stad. Om jag minns rätt så finns det lappar i hallen samt att det skrivit i informationsfolder som förskolan delat ut. Barnen kommer från en demografiskt ganska blandad grupp, med allt från företagsledare och journalister till städare och förskolelärare.

Visst är det härligt att ibland få dela med sig av sina ögonblick, härliga kommentarer från barnen osv, men det blir helt enkelt lite för mycket i vissa fall.

Hej!
Rannsakade genast mig själv i denna fråga och kom fram till att, jo, ibland har jag svarat i mobilen vid hämtning/lämning. Det har dock inte varit långa samtal, oftast har jag bett att få ringa upp. Det har inte hänt ofta (kan bero på att jag inte har ett av de där livsviktiga jobben som kräver mobil fastlimmat vid örat…), men det har hänt. Hädanefter så svarar jag när jag befinner mig utanför grinden! 🙂
Tack för en tänkvärd krönika.

Intressant, men alla samtal handlar inte om jobb….. En del samtal kan vara relevanta. Allas liv ser inte likadana ut!

Jag håller med dig helt och fullt. Jag tror att vi faktiskt blivit ombedda av personalen att inte svara i mobilen när vi hämtar och lämnar på dagis, men jag ser hela tiden föräldrar som gör det. Själv låter jag det ringa och ringer upp senare. Hoppas fler läser din krönika och tänker till!

Tack Åsa och ni andra. Många förskollärare har reagerat på krönikan och tyckt att den var fantastiskt bra och önskar i hemlighet att det blev totalt mobilförbud i förskolan.
”Men frågan är känslig, föräldrarna anser att de har rätt att…”
Jag hoppas att det åtminstone blir en diskussion på fler förskolor, både bland personalen och på föräldramöten.