Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Oförklarlig trötthet – Hillevi Wahl

Oförklarlig trötthet

Tvåhundratusen personer i Sverige lider av svårartad trötthet utan medicinsk förklaring. 80 procent av dessa är kvinnor, skriver en överläkare på DN Debatt och kräver mer forskning på området.
Modern tänker att forskarna är hjärtligt välkomna, så ska hon förklara varför kvinnor är så trötta.
Det börjar redan när hon lägger huvudet på kudden på kvällen. Äntligen ska hon få sova. Herregud så skönt. Regnet trummar rytmiskt mot fönstret.
Modern sätter sig upp i sängen.
VAR ÄR REGNSKYDDET TILL VAGNEN?!
Detta måste fram innan fadern ska promenera iväg med barnet till dagis nästa morgon. Annars skulle barnet bli dyngsurt och få lunginflammation igen.
Hängde hon in det i garderoben – och i så fall i vilken garderob? De har ju så många att välja på nu i nya lägenheten. För det ligger väl inte under vagnen? Nej, då skulle hon ha sett det. Lade hon det i något skåp? Ligger det kanske i källaren? I vilken låda, i så fall? Eller ligger det i den stora vagnen i källaren? Eller, gudbevareoss, har vi glömt det på landet?!!
Modern kastar sig av och an och biter på naglarna. Fadern och barnet sover sött. Hon kan inte ens gå upp och leta, för då väcker hon båda två. Och hon behöver verkligen sova. Men hon måste komma ihåg alla tänkbara letställen till i morgon.
Modern suckar, tänder en diskret lampa och tar upp en tantroman. Bara för att skingra tankarna lite. Efter två sidor lägger hon ner tittar hon på spjälsängen. Den tar verkligen stor plats. Och tvååringen vill inte alls ligga i den längre. Frågan är om den kommande lillebrodern heller vill sova där. Är han lik sin bror så vill han ligga som ett klistermärke på sin moder.
Och nu kommer ju svärmor i helgen. Svärmor och barnets femtonårige farbror. Svärmor har glatt deklaretat att båda två får plats i den 120 centimeter breda gästsgängen. Men modern är inte så säker på att en femtonåring vill slagga med sin mamma. Och han går definitivt inte ner i spjälsängen.
Soffan i vardagsrummet då?
Nej, den behöver modern som en egen reträttplats när tvååringen och fadern har ockuperat 95 procent av ytan i dubbelsängen. Exakt när lär sig barn att de inte ska ligga tvärs över sängar?
De måste helt enkelt köpa en tältsäng! Ganska omedelbart! Och för att få plats med den så får de montera ner spjälsängen och ställa nere i källaren. När de väl har hittat regnskyddet till vagnen. Vilken låda kan den nu ligga i då?
Modern suckar och går på toaletten.
Hon lägger pannan mot handfatet. Herregud vad hon är trött.
Men var handlar man bäst en tältsäng? Ikea? Coop Forum? Åhléns – har de möbler nuförtiden? Vilket ligger närmast? Var finns bäst parkering? Går en tältsäng över huvud taget in i bilen? Inte om de är med i bilen, alla tre. Ska barnet få åka med eller ska han vara hemma med sin körkortslösa moder? Hon måste verkligen ta körkort. Men hon har ju rattskräck. Och när ska hon hinna med det, mellan alla barn?
Hon blöter ansiktet med kallt vatten och tittar på klockan. Halv tre.
Hon måste verkligen försöka sova nu. Hon måste. Det surrar i huvudet.
Halv fyra somnar hon.
När hon vaknar sätter hon sig rakt upp i sängen och bombarderar fadern med sina nattliga tankar.
”Du vi måste hitta regnskyddet till vagnen jag tror att det ligger i en garderob eller kanske nere i källaren men jag vet i vilken låda eller kanske i den gamla vagnen vet du? Och så måste vi montera ner spjälsängen så vi får plats med en tältsäng nu när svärmor kommer för jag tror inte de ska sova ihop men vi måste hitta regnskyddet först och jag tror inte att alla tre går in i bilen.”
Fadern torkar några sömngubbar ur ögonen och tittar yrvaket på henne.
”Okej.”
Han kisar.
”Du ser trött ut.”
Men han har för länge sedan slutat att kräva någon närmare förklaring.