Föräldrar ska vara sina barns advokater

Sunkskoledebatten fortsätter. Det är bra. Om detta måste vi tala, om och om igen. För både barn och duktiga lärare behöver en bra miljö om de ska kunna blomstra. Här kommer Marias brev:

”Näe!! Förlåt, men nu måste jag bara få invända. Bara för att du har en kommunal sunkskola in da neighbourhood så behöver väl inte alla vara dåliga?! Trodde faktiskt inte det om dig. Att du är så fördomsfull. Är själv lärare på en kommunal skola en hel del mil från Stockholm, och där jag jobbar finns det underbara lärare, glada barn, helt OK lokaler, tydlig och stark rektor, bra vision, bra resultat… Ja. Du förstår.
Dessutom är det min fulla och fasta övertygelse att barn behöver träffa alla slags barn. Även om min dotter är en välartad, vit medelklasstjej med bra resultat i skolan så behöver hon inte bara gå med likasinnade. Adhd- Pelle och Muhammed och Fatima (Amen typ) behövs också i hennes liv. För att få en bra värld behöver vi förstå att alla behövs och är lika mycket värda. Det, och professionella och duktiga pedagoger. Och de finns i den kommunala skolan också. Jag lovar.
Lyft blicken från Stockholm, och nedvärdera inte saker utan att veta hur det fungerar på alla skolor. Tack för ordet, och tusen kramar, för även om jag inte håller med om just detta så är du fortfarande en av mina favorit- skribenter!
Hälsningar Maria”

Svar: Jag håller med dig. En bra rektor tycks vara A och O. Och så länge en skola fungerar så väl som hos er, så är det ju inga problem. Men när det inte fungerar – då måste föräldrarna reagera och agera. Alltför många ”orkar inte”, stoppar huvudet i sanden och säger ”jamen barnen trivs ju”.
I don’t think so.
Jag menar, vad har ungarna för val? Barn är bra på att anpassa sig. Till vilket skitställe som helst, faktiskt. Det handlar om överlevnad. Och att de inte vet om något annat, de vet inte att det finns något alternativ.
Vi föräldrar däremot, vi vet att det ofta finns ett val. Vi kan ta oss fram i samhället och kan hitta alternativen. Och vi har en stort ansvar att vara våra barns advokater. Titta på skolan, och med handen på hjärtat, skulle du vilja gå där själv? Om svaret är nej är det något allvarligt fel. Så enkelt är det.