Smygnudister i nakenchock

Det är mycket naket nu. Anna Nicole har gått ned 65 kilo och viker ut sig med före- och efterbilder. Gustaf Fröding har en alldeles egen nakenchock på kultursidorna och Linda Skugge klär av sig för att kränga en ny bok. Jaha. Jag ska också släppa en bok i höst, men inte sjutton tänker jag strippa för det.
Hemma händer det dock understundom att jag kliver omkring i bara mässingen. Det är ju så varmt i lägenheten. Och inte trodde jag att det störde någon. Ända tills vi fick Fredhällsnytt, bostadsrättsföreningens tidning. Under rubriken ”Nakenchocken i Fredhäll” skrev redaktören att det hade kommit till redaktionens kännedom att vissa personer gick omkring nakna i sin lägenhet. Nu hade grannarna klagat, ty kropparna var minsann inte vackra att se på. Redaktören anmodade oss att skyla vår skröpliga lekamen eller åtminstone dra ned persiennerna. Nakenheten kunde för övrigt rubriceras som ”förargelseväckande beteende” och det var straffbart.
Jösses vad vi skämdes, och kläderna åkte på
i en himla fart. Trots att vi tyckte att det var lite orättvist, ty de som hade klagat måste ha lagt ned ett fasligt jobb på att titta in hos oss. Antingen hade de stått i ett snårigt buskage om kvällen och gluttat in, eller också hade de spanat från huset mitt PMot parken. Då måste de banne mig ha haft kikare, för så bra syn kan ingen ha!

Men när vi mötte Louise som bor i 7:an så tittade hon höger-vänster-höger och drog sedan in mig i trappen och viskade: ”Har du läst senaste Fredhällsnytt? Det är OSS de menar!”
Så var det alltså. De gick också omkring nakna. Det visade sig att det var massor av grannar som trodde att det var just dem som angivarna hade klagat på. Nu var persiennerna neddragna i nästan alla fönster. Uppenbarligen bodde vi i ett område som var befolkat av smygnudister. Tanken svindlade. Jag började titta på både herr Larsson och fru Sjöqvist på ett helt nytt sätt.

När nya numret av Fredhällsnytt damp ned
i brevlådan kastade vi oss över tidningen. Jajamänsan, det var nakenchock i det här numret också. Men nu hade redaktören mildrat orden något: ”I förra numret togs nakenhet upp som ämne. Flera personer reagerade på formuleringen som tolkades som att det är kriminellt att gå omkring naken i sitt eget hem. Så är inte fallet. I brottsbalken står det: ’Om någon uppträder på ett sätt där avsikten med att gå naken inte är ägnat att väcka anstöt är det inte straffbart. Om avsikten är att blotta sig kan man åtalas för sexuellt ofredande.’ Andemeningen i texten i förra numret av Fredhällsnytt var att vi alla bör tänka på att det syns väldigt tydligt både in och ut vad som försiggår i lägenheterna – speciellt på kvällen när det är mörkt.”
Samma dag hade polisen tagit en blottare på bar gärning. Han tillbakavisade alla anklagelser med orden: ”Men jag putsade ju bara glasögonen!” I det fallet tror jag han åkte fast, med eller utan glasögon. Men vi andra smygnudister klarar oss nog.