#50-lopp nr 5: Byaloppet

IMG 3769

Vilken underbar lördag! Och tänk så mycket goda krafter det finns, ändå. I dag valde jag att powerwalka ett lopp, Byaloppet som jag hade uppmärksammats på via Facebook. Byaloppet är ett distanslopp som i år gick på valfri tid och plats lördagen den 30 augusti. Man kan också springa på plats, genom byarna Tomnäs, Kyna och Storsund.
Byaloppet ordnas till minne av Elin Snäll Lakso som drabbades av leukemi vid 21 års ålder och dog 2010. Anmälningsavgiften går oavkortat till Blodcancerfonden.
Vi som medverkade kunde välja att gå eller springa fem kilometer. Eftersom jag redan springer tre andra lopp den här veckan, så fick förnuftet råda, och jag valde alltså att gå. Med sol i ansiktet och med Spanarna i P1 i hörlurarna.

IMG 3763

För att ändå få lite loppkänsla så tajmade jag min powerwalk till Race for a Change-loppet som gick runt Kungsholmen. Race for a Change är också ett välgörenhetslopp, där alla intäkter går till Min stora dag.

IMG 3789
Flera hundra löpare sprang och gick i solskenet och jag hade fullt upp med att heja och peppa. Alla som hade en nummerlapp hade gett ett bidrag och alla som hjälpte till med vätskekontroller och vägvisning gjorde det helt ideellt. Det är vackert.

IMG 3764
Som extra bonus mötte jag min NMT-kompis Camilla Boquist som tagit med sin ”svärdotter” Alissa Antonova på skön söndagspromenad.

IMG 3807

Lite plus och minus med distanslopp på Facebook:

Plus:
* Du kan springa eller gå i din egen takt.
* Du kan köra var som helst och när som helst.
* Du kan köra ensam eller i grupp.
* Du kan få glada tillrop av andra och rapportera in ditt resultat och därmed få feedback och bekräftelse.
* Du springer ofta för en god sak.

Minus:
* Den där spänningen och nerven som ett vanligt lopp ger, infinner sig inte riktigt.
* Det är lätt att fuska.
* Du får ingen goodiebag – om du inte gör en själv.

Minienkät:

IMG 3809

Camilla Boquist och Alissa Antonova, vad är det bästa med att vara med i ett välgörenhetslopp?

”Att det känns så bra att göra något bra för någon annan samtidigt som man har kul själv. Dessutom är det här ett bra sätt för organisationerna att verkligen få in pengarna, ofta tänker man att man borde sätta in en slant, men det blir för sällan av i verkligheten. Ett lopp går en speciell dag, då blir det av.”