Bokjulkalendern: 24 december

Vad vore en julafton utan en alldeles egen liten besserwisser? Fullkomligt ofullkomlig. Tack och lov har en av mina favoriter i radions Spanarna, Göran Everdahl skrivit en bok om hur du blir expert på fem minuter, Bildningsakuten. Du kan bli expert på i princip allting: ”Har du aldrig läst Charles Dickens? Vet du inte varför Alexander blev den store? Saknar du all susning om konstnärer som Rembrandt och Chagall? Tror du att alla andra har kollen, bara inte just du? Lugn, bara lugn, Bildningsakuten kommer till din undsättning!”
Förmodligen julens stora snackis. En julklapp som väger tungt i säcken.

Bildningsakuten bli expert pa 5 minuter

Titel: Bildningsakuten – bli expert på fem minuter
Av: Göran Everdahl
Förlag: Norstedts
Cirkapris: 229 kronor

”På endast fem minuter blir du expert på de mest skilda områden. En bok som lär dig det viktigaste, men också det oviktigaste det roliga! Från Napoleons sista strid till Barbies första kyss, från Molières sista föreställning till världens första fiskpinne, från mangahjältar till modegudinnor. ALLT ryms i Bildningsakuten. Den gör fakta till kunskap, och dig till expert … på allt möjligt!
Bildningsakuten heter en avdelning i Icakuriren som Göran Everdahl har skrivit i drygt tio år. Det är en sida som gör läsaren till ”expert på fem minuter”. Tanken är att man ska framstå som miss tänkt kunnig om exempelvis Shakespeare, arkitektur eller hinduism efter att ha läst veckans sida. Eller, i bokform, efter att ha läst ett uppslag. Ett uppslag i Bildningsakuten ger läsaren en snabb överblick. Men inte bara den seriösa, torra överblicken från ett vanligt uppslagsverk.
När Bildningsakuten tar upp Katarina den stora handlar det inte bara om hennes politiska insatser utan även om hennes ryktbara sexliv och hennes sura brev om Gustav III. Båda är en del av kulturhistorien och platsar i det vi kallar allmänbildning, men man hittar dem inte i Nationalencyklopedin. I Bildningsakuten är de givna. Om det är kul att diskutera på en middag så finns det här. När Göran Everdahl samlar detta i en fin stor volym ligger tonvikten på kulturhistoria: konstnärer, författare och kompositörer. Men också stora ämnen som religion, politisk historia och en del naturvetenskap avhandlas.
En rikt illustrerad volym som passar lika bra i fina vardagsrummet som på toaletten!”

Här kan du köpa boken från Bokus.
Här kan du köpa boken från Adlibris.