Bokjulkalendern: 18 december

Jag blev helt lycklig när jag läste Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. För jag minns hur det var i skolan, hur jag fullkomligt hatade historia. Och var det något extra speciellt som jag hatade mer än allting annat så var det de urtråkiga menlösa kungarna som bara tråkkrigade och satte nya gränser och vars årtal man skulle lära sig rabbla utantill. Jag kunde inte se vilken nytta whatsoever jag skulle ha av dessa kunskaper senare i livet. Följaktligen lärde jag mig alla årtal lagom till proven och raderade sedan minnesbanken direkt. Men tänk om jag hade fått den här boken i händerna! Tänk om jag hade fått läsa om den unga bruden Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp från Eutin i Tyskland, som hämtas till Sverige som femtonåring för att bli hustru till kungens bror, som sedermera blev Karl XIII. Vilken lycka och vilket glödande intresse jag hade fått inför denna barnbrud som fick klara sig i ett helt främmande land utan att ens kunna språket. Nu är jag ändå tacksam att jag som 48-åring har fått läsa om hennes frihetslängtan och om alla de där människorna som historieböckerna bara glömmer av, slottets tjänstefolk och inte minst den underbara Pottungen. Plötsligt blev även kungahistorien relevant, viktig och rolig! Det är dessutom första boken i en triologi, så jag har mer historiegodis att vänta. Tack för kunskapsglädjen och kvinnohistorielektionen, Anna Laestadius Larsson!

Barnbruden

Titel: Barnbruden
Av: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Piratförlaget
Cirkapris: 175 kronor

”Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit.
Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst.
Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef vid både magasin, som amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet. I dag är hon verksam som frilansande journalist. Med Barnbruden, som är första delen i en planerad trilogi, debuterar Anna Laestadius Larsson som romanförfattare.”

Här kan du köpa boken från Bokus.