Bokjulkalendern: 12 december

Årets måsteläsning måste vara Dregens självbiografi, berättad för Tore S Börjesson. Dregen berättar så smärtsamt naket om hur hans pappa tar livet av sig, i princip framför hans ögon, när han är elva år. Vad gör det med en människa? Vad gör det med ett barn? Dregen säger att allt blev svart, att han blockerade bort allting. Att han växte upp med ett svart hål inom sig, men också ett nu-jävlar-eller-aldrig-inställning. Han blev rebellisk – och en firad rockstjärna. Han fick grammisar och guldplattor, men säger också att han levde som i en präriebrand. Till slut hann branden ifatt honom. Han berättar om avtändningarna, bakfyllorna och den nattsvarta ångesten. Men sedan kom ljuset, med kärleken till frun Pernilla Andersson. Det är en naken och ärlig och högst mänsklig bok. Precis så som jag vill ha mina självbiografier. Dregen är på riktigt.

Dregen sjalvbiografin

Titel: Dregen
Av: Andreas Dregen, Tore S Börjesson
Förlag: Norstedts
Cirkapris: 183 kronor.

”En biografi över Dregen är en självklarhet. Han är en rockstjärna i ordets rätta bemärkelse en celebritet, en stilikon, en self-made-man som gav upp alla tankar på ett vanligt liv redan i mellanstadiet. Dregen har aldrig haft en Plan B.
Som originalmedlem i The Hellacopters gjorde han hård och kompromisslös rock hipp igen. Att Hellacopters vann en Grammis med sitt debutalbum Supershitty to the Max (1996) säger en del, att det spelades in på tjugosex timmar säger ännu mer. Två år senare gjorde Dregen om bedriften att vinna en Grammis; denna gång med sitt andra stora band, Backyard Babies, för albumet Total 13.
Dregens liv har allt det man vill ha av en biografi, de tre mytologiska benen sex, droger och rock’n’roll. Men även ett livslångt personligt drama som började när han vid 11 års ålder blev ögonvittne till att hans pappa hängde sig, och 2004 hamnade han och hans fru, artisten Pernilla Andersson Dregen, mitt i tsunamin.
Frälsningsarmén, Säpo, Hells Angels, kronprinsessan Victoria, tampongsvingande punkbrudar från Los Angeles, Guns N’ Roses, AC/DC och många fler med dem. Dregen har hängt med dem alla och spelat med och för de flesta.
Berättelsen om Dregens liv är ett bevis för att sanningen överträffar dikten.”

Här kan du köpa boken från Bokus.
Här kan du köpa boken på Adlibris.