Bokjulkalendern: 11 december

I researchsyfte såg jag en fantastisk föreläsning med Kjell Enhager, expert på mental träning. Han lanserade, till min stora förvåning Lanefeldtsknipet som den nya segergesten. Varje gång man gör något bra ska man göra ett vinnarknip, sa Enhager och visade glatt. Tokigt, kanske, men jag gillar idén. Inte minst sedan jag läst Karin Björkegren Jones bok Knip.
För förvånansvärt många av mina 40+-kompisar berättar att de har problem med läckage när de skrattar, hostar, nyser eller sysslar med andra akrobatiska kroppsliga övningar.
”Sedan jag började med NMT så kan jag inte minnas en enda gång när det har hänt”, sa jag fundersamt vid en kompisträff.
”Jag vet inte vad det är vi gör där men det är väl knappast knipövningar”, skrattade jag.
”Johoo, plankan!”, sa Karin.
Karin Björkegren Jones är hela Sveriges skönaste yogaguru, så hon vet vad hon talar om.
Hennes bok är en enkel och användbar guide till de bästa knipövningarna. Och till min stora lycka ser jag att det finns hur många olika varianter på plankan som helst!
För att inte tala om jägarvila. Sittande segergest. Me like!

Knip for battre halsa

Titel: Knip – för bättre hälsa
Av: Karin Björkegren Jones
Förlag: Semic
Cirkapris: 135 kronor

För kvinnor är knipet livsviktigt! Kvinnor måste lära sig att bygga upp sin bäckenbottenmuskulatur för att inte drabbas av inkontinens, något som är vanligt även bland yngre kvinnor och hos kvinnor som inte fött barn.
Förebygg inkontinens, ryggont, livmoderframfall, bäckenbottenuppluckring, ålderskrämpor och problem genom att lära dig knipa rätt och få en stoltare hållning, plattare mage och ett roligare sexliv på köpet. I den här boken får du gedigen kunskap från många olika håll. Experter från olika områden delar med sig av sina bästa tips och ger råd för hur man får en stark och frisk kropp – och dessutom får ett bättre sexliv än någonsin på köpet! Möt dansaren, den personliga tränaren, barnmorskan och pilatesexperten. Du får knipråd från dem alla. Välkända yogainstruktören Karin Björkegren Jones går igenom övningarna steg för steg. Yogan är välgörande för alla människor, och för kvinnor innehåller den övningar som verkligen behövs, som att hålla rotlåset, det vill säga knipa.
En viktig och informativ bok om hur kvinnokroppen fungerar med mängder av praktiska övningar. Boken förklarar varför det är så viktigt att ha en stark bäckenbotten och ger tips på hur man stärker ryggen, hittar knipet och behåller det – livet igenom.

Här kan du köpa boken från Bokus.
Här kan du köpa boken från Adlibris.