Meningen med livet – according to jättemyrsloken

IMG 2188

Den här underbara pärlan kom med posten i dag. Lotta Olsson och Maria Nilsson Thores mästerverk. Jag har bara läst hälften än, och jag skriver det ändå – det är ett Mästerverk. Stora, stora, jättestora livsfrågor debatteras på ett ytterst lågmält men ack så vackert sätt, mellan en kanske helt vanlig jättemyrslok och en kanske lika vanlig hasselmus.
Som bara i första kapitlet. ”Vad är det för mening med jättemyrslokar?” frågar jättemyrsloken och undrar vad som skulle hända om han bara försvann från jordens yta en dag. Skulle det månne bli ett hål efter honom och skulle det i så fall över huvud taget märkas. Skulle någon faktiskt märka att han försvann?
Och åh, vad jag känner igen mig i de frågorna. Mina existentiella tonårsfrågor. Och javisst, mina vuxenfrågor – visserligen innan jag fick barn men i alla fall.
Illustrationerna är underbara, men det är berättelsen som fängslar. Min sjuåring tvingade mig att läsa halva boken i ett sträck. När jag sa att jag kanske inte orkade hela boken ropade han bara:
”Kämpa, mamma, det brukar jag göra!”

Vi ger Meningen med livet av Lotta Olsson & Maria Nilsson Thore fem ballonger av fem möjliga.
Köp den! Läs den! Och fundera med barnen, om livet, universum och allting däremellan.

Här kan ni köpa hem boken och läsa mer.