Metod 2: Hot

En del föräldrar säger att de ger barnen belöningar om de städar, jag kallar det snarare hot:
”Städa upp här, annars får du ingen veckopeng!”
”Städa rummet, annars får du inte spela datorspel!”
”Röj undan här, annars får du inte gå ut och leka med kompisar!”
”Om du inte städar så blir det inget fredagsmys!”
Eller Gunnars favorit:
”Om du inte städar så kommer jag att radera ditt konto på Minecraft!”

Vi hemfaller också understundom åt denna allmänna skrämseltaktik. Funkar det? Nja, sådär. Visserligen kan det ge resultat för stunden. Men det kommer alltid tillbaka som en bumerang i form av fyraåringens gälla stämma:
”Om jag inte får fredagsmys så tänker jag stanna uppe hela natten så ni inte får sova, sådetså!”
Mot detta står man sig rätt slätt. Får man inte sova så dör man.
I morgon ska vi testa mutor.

IMG 6004

Hon Som Bestämmer.

6 kommentarer

Gör det till en ”tävling”! Gör en fin plansch tillsammans som sitter där alla kan se, med allas namn på (kanske förslagsvis bara barnens). För olika arbetsuppgifter får man olika många stjärnor (eller vad man nu vill använda, man kanske får prickar eller fyrkanter eller blommor). Hur man väljer att göra sen är upp till er. Antingen när de tillsammans uppnått ett visst antal stjärnor så hittar ni på något extra skoj tillsammans, eller när en person uppnått ett visst antal stjärnor får den personen välja. Eller något sånt. Möjligheterna är oändliga! Och jag tror att barn i allmänhet tycker det blir roligare när de kan få ut något av det.

Jag och min roomie har också ett stjärnsystem. Vi är snart 24 år, men det finns saker som vi inte är så bra på som vi behöver lite uppmuntran för att göra. Hon får stjärnor när hon simmar och lagar mat. Jag får stjärnor när jag löptränar utanför NMT och när jag tränar tidiga pass. Efter tio dagar får man två minuters massage per stjärna, av den andre. Så båda får belöning, för båda har ju varit duktiga!

Mina barn älskar att tävla mot klockan. Vi ställer den på typ 5 eller 10 min eller nåt och så innan klockan ringer så ska vi ha hunnit städa upp alla leksaker som ligger precis överallt. Men kör även med hot. Jag tar fram dammsugaren och säger att om ni inte plockar upp legot så åker det in i dammusgaren. Då blir det oftast fart i benen på dem. Mina barn är 3,5 och 6år. Men de är rätt bra ändåpå att städa på ngt underligt vis. När vi ska ha besök av någon då brukar vi alltid städa (ibland annars med 🙂 och då städar de självmant upp sina saker för att det ska bli fint. 6åringen kan då sortera teckningar han lagt på hög, lägga pokemonkort i album, ställa gormitsgubbar på fin rad och så. Ska bli spännande att fortsätta läsa din blogg! Lycka till!

Tävla mot klockan, det är ju jättebra! Det är enda sättet jag får dem att göra toalettbestyren på kvällen och vilja gå och lägga sig, att göra det till en tävling. Så det KAN funka även med städning. Återkommer i ämnet!