”Jag har gråtit och skrattat mig igenom Hungerflickan”

Det kom ett så fint mail. Jag får ofta väldigt fina, innerliga, sorgliga brev och mail som jag svarar på privat. Men det här var så vackert så jag vill dela det med er. Jag har fått J:s tillåtelse att publicera det.

Hungerflickan

”Hej Hillevi!
Nu har jag läst din bok ”Hungerflickan” och jag måste säga att du är nu en av mina svenska favoritförfattare! Det är sällan jag gråter och skrattar med samma bok med det har jag gjort med din.
Din humor är underbar och du skriver på ett sätt som passar mig så bra då jag är en långsam läsare med koncentrationssvårigheter. Men dina ord flyter så bra, språket ligger mig så nära och du har en förmåga att bygga upp din berättelse så det hela tiden är intressant och man vill veta vad som kommer att hända.
Jag har själv lidit av ätstörningar i många många år och kan känna igen mig i mycket i din bok. Dock har jag inte levt med föräldrar som varit missbrukare men alkoholen har ständigt varit närvarande i barndomen. Senare i vuxen ålder blev jag tillsammans med en man i tio år som var alkoholist och mådde psykiskt dåligt. Själv har jag tampats med ångest hela livet. Så det är så mycket i dina böcker som jag kan relatera till.
Jag är så glad att du har skrivit om ätstörningar och livet och tankarna kring det. Jag har verkligen saknat en bok som din att läsa, speciellt om hetsätning som är så ångestladdat och skamfyllt (fast det inte borde vara det!). Jag känner att jag också vill skriva om det i någon form men jag vet inte hur jag ska börja. Jag skriver dikter och många gånger försöker jag bearbeta känslorna från den tiden i orden. Det är svårt.
Jag tycker du är fantastisk som lyckats så bra med dig själv och som jag skrev förut så strålar du av energi och värme (och smart som fanken!). Jag blir inspirerad och under tiden jag läst din bok är det som jag haft en storasyster som ”pratat med mig” och som förstår vad jag själv gått igenom, lite så.
Varm kram och tack från J!”

Svar: Åh tack. Så fint! Och vad bra du skriver. Du kommer alldeles säkert att bli författare. Du har en lätthet i språket som är befriande. Underbara du. Se nu till att uppfylla dina drömmar. Ett litet steg i taget. Jag tror på dig, serru. Jag tror att du fixar det.