Vem har råd med aktiva barn?

Så här börjar dagens krönika i Metro:

Metrokolumn aktiva barn

Här kan ni läsa resten av kolumnen.
Håller ni med? Berätta hur ni själva tänker kring det här. Och tipsa gärna om aktiviteter för barn som inte kostar så mycket.

7 kommentarer

Bra skrivet! Sonen har gått i simskola i två terminer för 1800 kronor, i höst blir det akrobatik för lika mycket. Vi har som tur har råd och dessutom har vi ju bara ETT barn, men hur klarar de som har låga inkomster av priserna? Om man har tre barn? En annan sak, utöver kostnaden, är de märkliga tiderna. För det finns ju billigare simskolor än den vi valde, men de ytterst få tiderna på helgerna blir snabbt fulla och sen då? Simning tisdagar 14.30 – vem har slutat jobbet och hämtat på dagis då?

Scouterna är ju toppen, men då måste barnen vara åtta år, minst.

En till sak. Om man vill att barnet ska spela tennis måste de börja när de är fem år, är de äldre får de bara spela i mån av plats, dvs. att något annat barn har hoppat av. De får provspela och är de som femåringar inte mogna (lite tidigt för många femåringar, som inte är riktigt mogna för mer avancerade instruktioner) verkar det vara kört. 

Helt klart borde man gå ihop och ordan egna aktiviteter för barnen – som du skriver, fotboll i parken eller orientering. 

Ja, det där elittänkandet stör mig också. Redan när de är 4-5 år. Och det gäller tydligen både fotboll och simning, vad jag har hört. Säkert andra sporter också. Vart tog glädjen vägen? Bara glädjen i att få röra sig? Låter lite som en krönika till. Jag återkommer alldeles säkert i ämnet.

simning tillsammans med barnen behöver inte vara så dyrt, joggning kanske med yngre barn på cykel brevid, jag tror på att göra saker tillsammans! Annars har kyrkan mycket bra aktiviteter helt gratis!!!

Jättebra tips. Men jag funderar lite på hur du gör med alla sex barnen. Jag har ju tre och det är inte alltid de vill göra samma saker, speciellt inte fyraåringen… Vi försöker hitta aktiviteter, simning och fotboll exempelvis som passar alla, men de stora kanske behöver lite större utmaningar ibland. Hur har du gjort?

Kostnaderna på aktiviteter är precis som allt annat, de avtar med avståndet till Stockholm. 6 mil från Stockholm betalar vi ca 200/termin för fotboll, 350/termin för truppgympa. Bägge aktiviteterna har verksamhet 2 ggr/vecka och drivs ideellt precis som de flesta fritidsaktiviteter, av föräldrar eller entusiaster. Så det är ett val man gör – vill man bo i Stockholm får man betala för det på alla sätt. Man har också högre lönenivå i Stockholm än på mindre orter.  Den som vill komma undan billigare kan försöka deala med sin förening om man får rabatt på medlemsavgiften om man som vuxen är med som ledare. Alla föreningar har brist på ledare/styrelsefunktionärer, eftersom alltför många anser att det är ”NÅN ANNAN” som ska fixa aktiviteter för barnen.

Det där har du helt rätt i. Bra synpunkter, och intressant att det är så stora skillnader i kostnader. Vi tillhör de där föräldrarna som engagerar oss i allt. Men sport har aldrig varit vår starka sida, vi skulle aldrig platsa som fotbollsinstruktörer till exempel, är jag rädd. Eller tänker vi fel, man kanske inte behöver vara en bollvirtuos? 

Vissa aktiviteter kräver naturligtvis att ledarna har specialkunskaper. Men ALLA ledare till en grupp behöver inte ha dessa kunskaper. Mycket av tiden som ledarna lägger ner går åt till att skicka ut mail med information, hålla ordning på anmälningar, samordna aktiviteter, och att ”vakta barn” (dvs att trösta ledsna barn, peppa sura barn, lugna ner stökiga barn osv). Det kan göras även utan fotbollskunskaper, det räcker bra med vanliga föräldrakunskaper. Föreningarna behöver också sekreterare, kassörer, pengainsamlingsledare osv osv. Däremot kan man inte förväntas hinna engagera sig i sina barns alla aktiviteter, då skulle man inte göra något annat. Så om jag tar hand om dina barn i scouterna så tar du hand om mina barn på fotbollen (bildligt talat)? . Och precis som du skriver är det oftast samma föräldrar som alltid engagerar sig i allt, och samma som aldrig gör det.