Experimentet!

Foto: Sofia Ejheden
Foto: Sofia Ejheden

”Vill ni vara med på ett roligt experiment?”, frågade jag maken och de tre barnen när vi hade familjeråd.
”Vadå för ett experiment?”, svarade de misstänksamt.
”Jo, jag tänkte att vi skulle testa att leva lite annorlunda i tre månader”, sa jag. ”Vi ska i princip sluta med socker…”
”Vad betyder i princip?” frågade sexåringen.
”Det betyder att man får äta socker på kalas och kanske en glass någon lördag om det är riktigt varmt.”
”Okej.”
Jag blev förvånad. Det där gick nästan lite för lätt. Men det skulle väl visa sig hur okej det var när sockersuget satte in första dagen.
”Och så ska vi laga en massa nya maträtter med mat som det är mycket protein i.”
”Vad är protein?”
”Sådant man blir mätt på. Och sedan tänkte jag att vi ska hitta på en massa härliga äventyr minst två gånger i veckan, hela familjen, vad tror ni om det?”
”Jaaa, äventyr!”

Yes! Jag hade fått med hela familjen på projektet. Jag hade till och med fått dem att tycka att det skulle bli roligt. Vilka barn vill inte ut på äventyr, cykla, simma, klättra, rida, paddla kanot och mycket annat.
Men egentligen fanns det en allvarligare bakgrund till projektet. Jag tyckte att det var alldeles för mycket datorer och stillasittande i familjen. Barnen var dessutom hungriga, fast de åt hela tiden. Vi stressade oss fram mellan jobb, skola och dagis. Och stressbråkade, såklart. Någonting var grundläggande fel i hur vi åt och rörde oss.
Vi måste bryta detta mönster.
Min fasta övertygelse är att om man ska kunna bryta ett mönster så måste man göra det tillsammans, hela familjen, och man måste se till att ha extremt kul under tiden. Så häng med på vårt stora – och roliga – familjeexperiment! Nu kör vi!

ps. Har ni några bra tips på aktiviteter för hela familjen, så tipsa mig gärna!

6 kommentarer

Mycket spännande!
Jag har alltid velat gå på kalvruset som sker nu i Maj, men aldrig lyckats. Tror att Arla har aktuella gårdar på sin hemsida. Lycka till 😀

Haha! Man kan nog ta både kalvsläpp – 19 maj på Väddö – och Kalvruset (barnens svar på Tjurruset).