Dagis och skolor ska vara alkoholfria!

Jag blir lika beklämd och förbaskad varje gång jag ser det: Att det serveras vin till föräldrarna på skol- eller dagisfester.
Herregud, människor, kan ni inte låta bli bag-in-boxen i två timmar?

Och nej, det är inte trevligt och mysigt. Inte för barnen. Och framför allt inte för de som har föräldrar som har ett riskbeteende. För det finns fyra i varje klass, statistiskt sett. Sjutton vet om det inte är fler ändå, för mörkertalet är stort.

Dagis och skolor måste vara alkoholfria zoner. För alla barns skull. Och inte minst för de barns skull, de som får ont i magen när mamma eller pappa tar ett glas vin.
Den där roliga avslutningen, den där luciafesten eller vad det nu är – den blir bara en klump i magen och en besvikelse i deras ögon.

Katerina Janouch skrev en så himla bra krönika i ämnet för några år sedan. Så här börjar den:

”Inför hösten har jag ett önskemål – nej, ett krav. Jag vill att alla svenska skolor och dagis ska bli alkoholfria zoner. Dygnet runt. Sprit hör inte hemma i de här lokalerna. Vad gör ni alla rektorer? Ska det vara så svårt att skriva ihop lite regler om att det icke får förtäras alkoholhaltiga drycker på skolans område? Så slipper vi föräldrar ta fajten med alla de föräldrar som uppenbarligen anser att alkohol bara MÅSTE rama in varenda tillfälle då man bör vara social, barn eller icke barn.

På många håll släpas det fram unkiga bag-in-boxar och ölburkar så snart det ska firas och träffas. Liten teateruppvisning i barngruppen – det krökar vi på. Föräldraträff – schkål på dig! Avslutning på dagis (visserligen mest i början av sommaren men det hör ändå hit) – jamen då kräfvs det alkoholhaltiga drycker. Jag kände mig superprovocerad på dagisavslutningen förra året när alla föräldrarna prompt skulle fylla plastmuggarna med vin.
Sen halkade de runt bland barnteckningar och låga bord och krokar med galonkläder på. Det kändes fel. I år satt jag själv i den grupp som organiserade avslutningsfesten. ”Sorry men jag vill helst inte ha nåt vin” sa jag när dryck kom på tal. Det blev Ramlösa och cider och saft. Alla hade jättetrevligt. Inklusive barnen.”

Läs gärna hela krönikan.
Några gånger. Och kom sedan inte och säg att det är okej med alkohol i skolan eller på dagis.

11 kommentarer

Jag blir lika förvånad varje gång jag läser om alkohol och fester på dagis. Jag har bott och arbetat i fem olika kommuner och har erfarenhet från skola och barnomsorg, både som personal och förälder.
Aldrig att jag har stött på alkohol där! Det har inte funnits på världskartan!

Dessutom finns det en kommunal policy om att skolor ska var alkoholfria. I alla fall där jag bott och arbetar numera. Jag var övertygad om att alla kommuner hade samma regel?
Jag menar, jag har t o m dåligt samvete om jag handlar vin på lunchrasten och förvarar det i mitt arbetsrum. Eftersom alkohol inte får förekomma på skolan.

Kan detta problem vara ett storstadsfenomen? Eller är det skillnad på kommunala och fristående skola/barnomsorg?

Självklart ska det vara alkoholfritt på tillställningar inom skola och barnomsorg!
Jag fattar inte att man ens kommit på tanken!

Bra att några ryter ifrån!

Det är så idiotiskt. Jag har varit på lägerskola med lågstadieklass där alla vuxna drack varje kväll. Jag var den enda nyktra om nåt skulle hänt. Jag har också hämtat vid Ålandsbåten efter klassresa med högstadieklass. Föräldrar och lärare kröp av båten. Ungarna var som tur var i stort sett nyktra men vad som helst hade kunnat hända. Vad är det för fel på alla som måste dricka kring barn hela tiden.

Va? Vad är det för fel på folk? Hur kan komma på tanken att det skulle vara en god idé att ta sig ett(eller flera) glas vin tillsammans med ett gäng förskole/skolbarn?
Nu har jag inga barn och går alltså inte på dagisfester men blotta tanken på att dricka alkohol på dylik fest /avslutning finns bara inte på världskartan för mig.
Finns ju massor med trevliga alkoholfria alternativ om man vill ha det lite festligare.
Så har alla barn chans att få ett positivt minne av händelsen.
Kan man inte klara sig utan alkohol den stunden är det kanske ett tecken på att man borde söka hjälp, eller åtminstone fundera allvarligt över sina alkoholvanor.

Jag sitter och gapar….. Där jag bor (Gävle) existerar inte alkohol på skolor eller dagis oavsett tid på dygnet. Har sista veckan haft Lucia och julfest både på skola och dagis och, som någon tidigare skrev, det finns inte på världskartan att alkohol skulle finnas med. Saftglögg är gott och kan drickas av stor som liten! Kan nog vara ett storstadsfenomen. Men jag vet att en kompis som har barn på ett föräldrakooperativt dagis brukar ha dagisfest utan barn men med alkohol. För mig rimmar det väldigt illa eftersom de faktiskt är i dagislokalerna.

Jag gapar också – jobbar inom förskola/skola och har aldrig varit med om att det serverats alkohol till föräldrarna. Aldrig. Vi får knappt servera juice och alkoholfri cider, utan det är mjölk och vatten (möjligen med bubblor) som gäller, med smörgås, frukt eller grönsaker. Trodde faktiskt det var ungefär likadant på de flesta ställen.

Mina pojkar är 22 och 11 år och aldrig en enda gång under alla deras dagis- och skolår har det varit ens på tal med alkohol vid nämnda tillfällen. Och jag har aldrig hört talas om det från nån annan heller.
Som tur är.

kramkram/Sally

Kanske är det som någon skrev i en kommentar, att det är i de socioekonomiskt bättre bemedlade storstadsdelarna som det är vanligast. Både i Stockholm, Malmö och Lund har det rapporterats om att det förekommer.

Bor i en stadsdel i Göteborg som nog kan betecknas som socioekonomiskt bättre bemedlad men har aldrig hört talas om alkohol på dagis. Kanske är det inte så vanligt egentligen? Tror de flesta föräldrar faktiskt är vettigare än så. Tur.

Jag har faktiskt aldrig stött på det, trots att jag har två halvstora barn och därmed har deltagit i minst 50 olika skol- och dagisevenemang under åren. Bor i bättre bemedlad närförort till Stockholm. Kanske är det sorgliga undantag? Inte mindre viktigt, men mindre vanligt.

Jag har faktiskt aldrig stött på det, trots att jag har två halvstora barn och därmed har deltagit i minst 50 olika skol- och dagisevenemang under åren. Bor i bättre bemedlad närförort till Stockholm. Kanske är det sorgliga undantag? Inte mindre viktigt, men mindre vanligt.