Jag är ambassadör igen!

Självklart är jag stolt över att vara ambassadör för kampanjen Vit jul även i år. Fattas bara.
Varför förklarar jag här.
Skulle du också kunna tänka dig att vara nykter under tre dagar i jul?
Då tycker jag du ska skriva på här.
Och om du inte kan tänka dig att vara nykter i tre ynka dagar, så tycker jag att du ska fundera på varför.

8 kommentarer

Nej, man behöver inte alls köpa pin! Det går bra att bara skriva på ”kontraktet” att man har för avsikt att vara nykter under tre dagar. Ingen kollar naturligtvis att man uppfyller detta, utan det är upp till var och ens samvete att hålla det man lovar.

Men jag tycker att det är ett så fantastiskt bra redskap att ta till när någon i släkten eller bekantskapskretsen dricker lite för mycket – eller man själv tycker att man behöver ett extra stöd att avstå under julen. Det är inte alltid man vill avslöja det.
Då är det så skönt att kunna hänvisa till vit jul-kampanjen utan att behöva gegga in sig i vem det är som har problem.
/Hillevi

Konstigt, jag har massor av hemska minnen av min pappas alkoholmissbruk, men faktiskt inget som gäller just julen. Hur som helst tror jag att vi som vuxit upp med missbrukande förälder/föräldrar inte får glömma att det finns även nyktra föräldrar som beter sig oacceptabelt. Har precis läst Vi biografi där Kerstin Thorvalls son Gunnar berättar om sin mamma som var mkt oberäknerlig. Känner mig mkt som en människokännar för jag har aldrig fattat den där oerhörda hypen av KT även om hon visst kunde skriva bra ibland. Minns jag tänkte när Linda Skugge skrev till Kerstins T söner att dom borde ställa upp för sin mamma alltså vad vet hom om den familjen, och det är precis som Gunnar Falk säger. Jag kommer heller aldrig att glömma ett radioprogram på 70 talet där Kestinj T sa att hon inte alls gillade sin mamma, hundra andra kunde göra det men inte hon. Hennes mamma var ju en som verkligen ställde upp men var klart präglad av sin frikyrkliga bakgrund. Som sagt, även helnyktra föräldrar kan vara pest, det får vi inte glömma.

2,25 volymprocent är gränsen för att en dryck ska anses vara alkoholdryck. Även om exempelvis ett barn naturligtvis kan påverkas av en lättöl exempelvis, så är det i stort sett omöjligt för en vuxen att uppnå någon berusning av något som har max 2,25 %. Man kissar på sig innan det händer… (typ). Varje enskild person kan ju välja om man inte heller vill dricka lättöl eller lättglögg, men i det här fallet har gränsens satts vid det som är alkoholfritt, rent lagligt.

En aspekt att tänka på är att att vissa, inte alla, personer med missbruk bakom sig kan ”kicka igång” både på en alkoholfri dryck som lättöl, eller doften av glögg, även om den består av saft…

Och visst är det så att det finns mycket annan skit än alkohol som barn kan fara i alla av. Men just den här kampanjen handlar om alkoholen.

Jo, tydligen har man ändrat att man enbart kan skriva på en lista IRL, så att säga. Man samlar inte namn genom tryck på internet. På många håll görs namninsamlingar. Men man kan även köpa en pin och på så sätt visa sitt ställningstagande.

Det är ju dock inte en ”namninsamling” som syftar att påverka något, utan grejen är det egna ställningstagande man gör inför sig själv och sina närmaste. Så det kan man göra utan att trycka på en knapp.
Vill man visa på andra sätt kan man till exempel använda sig av Facebook och märka sin profilbild med en Vit Jul-logga. http://www.facebook.com/apps/application.php?id=164969906876218