Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Fängslande av Anna Lindhs väninna – Hillevi Wahl

Fängslande av Anna Lindhs väninna

När Anna Lindh mördades 2003 gick jag runt med en barnvagn i Stockholm och skrev i minnesböcker och grät. Som skör, nybliven mamma var det obegripligt att hon, denna supermamma, skulle ryckas bort så plötsligt. Jag undrade mycket över hennes barn, om någon tog hand om dem ordentligt. Om någon kramade dem, fanns där. Om de ens förstod vad som hade hänt.
Det får jag förmodligen aldrig veta.
Nu har det gått sex år och minnena bleknar en aning. Mina barn har blivit tre, hennes barn har blivit större. Livet går vidare, trots allt.
Men vad var det som hände egentligen? Vem var Anna? Hon var älskad av så många, men visste vi egentligen vem hon var?

Kvinnan som var med Anna Lindh den där förfärliga morddagen, även kallad ”väninnan” i media, heter Eva Franchell. Hennes bok ”Väninnan – rapport från Rosenbad” är en fängslande och gripande historia om Anna Lindh, mordet och livet i maktens korridorer.
Även om man aldrig har varit intresserad av det politiska spelet förut, så blir man det nu. Och man får en helt ny – och rätt avslöjande – bild av Mona, Göran, Per och resten av gänget.
Först läste jag bara å yrkets vägnar, herregud, det är ju valår. Men sedan blev jag fast, som människa. Eva Franchells ord fastnar i hjärtat och stannar kvar där.
Jag slukade boken på två dagar. Det kommer ni också att göra. Läs den.

1 kommentar

Jag köpte den rätt nyligt men har inte börjat att läsa den ännu. Men efter dina rader tror jag nog att det är dax att sätta igång. Tack för påminnelsen!