”Du ska alltid hafva sex före Ajax”, säger Emma

(Krönika publicerad i Allas Veckotidning, juli 2009)

För kvinnor börjar förspelet vid diskbaljan, säger familjerådgivare Johan Sundelin. Enligt honom är städning för kvinnan detsamma som att vårda ett förhållande. Något som i sin tur tydligen är nödvändigt för att en kvinna skall kunna känna sexuell upphetsning.

Varför måste vi kvinnor alltid ha det rent och snyggt omkring oss innan vi tycker att vi kan ha sex? undrar Åsa i Stockholm.

Ja, det är rätt obegripligt. Ett av författaren Emma Hambergs tio budord när hon föreläser är ”Du ska alltid hafva sex före Ajax”. Hon säger att om hon på ena sidan har sin fina man i en skön säng, hans varma inbjudande kropp, en kille som älskar henne och bara vill att hon ska krypa ner hos honom och på andra sidan har en hink med lite sköna rengöringsgrejer och sprutflaskor… vad tror ni att hon väljer?
”Jag väljer alltid skurhinken! Jag måste vara dum i huvudet!”

Men jag är likadan. Nuförtiden. Jag kan inte ens ta ett bad innan jag har plockat undan och dammsugit. För annars kan jag inte njuta. Då ligger jag bara i badet med näsan över vattenytan och tittar på allt elände som jag måste ta tag i när jag kommer upp ur badet. Blöjpåsen som borde slängas. Golven som måste dammsugas och moppas. Leksaker som borde sorteras. Kläder som hänger ut ur alla lådor och skåp. Disk som borde diskas. Tvätt som borde tvättas…

Jag, som inte ens njuter av att städa. Det finns ju kvinnor som gör det, har jag förstått. Som går igång fullkomligt på den där hinken med städprylar. Som har de mest fantastiska fluffiga grejerna i rosa och pastellfärger. För att inte tala om skurmedlens rolls roysar. Sprutt, sprutt och lite tork med en mirakeltrasa så är all skit borta. Hemma hos dem.

Själv står jag och gnetar med naglar och halvtrasiga disksvampar tills jag blir alldeles kallsvettig och ilsken. Och ändå. Ändå väljer jag det framför en varm kropp. Jag måste också vara dum i huvudet.

Eller handlar det om något slags nedärvt kvinnligt madonnakomplex? Om att vi kvinnor inte får lov att synda eller njuta förrän vi har skurat rent hemma? Åtminstone inte sedan vi har blivit mammor. Men varför är det inte likadant för pappor? Jag frågar Gunnar.
”Det handlar väl om att ni kvinnor ser njutningen som en belöning. Att ni först måste uträtta något innan ni har rätt att njuta.”
”Men hur tänker ni män då?”
”Jag vet inte. Jag tänker nog mer att när man väl har städat så är man ju så himla trött så man inte orkar! Vi män kanske inser våra begränsningar, för en gångs skull. För om man börjat kolla vad man egentligen borde göra, så skulle man ju aldrig få komma till. Då kan man ju börja planera julen redan nu, eller vilka tillval ungarna ska ha i skolan på gymnasiet – det tar ju aldrig slut!”

Han är klok, min Gunnar. Jag menar, om man alltid ”ska bara” innan man tillåter sig själv att njuta, så kan man ju gå igenom hela livet som en enda trött och sliten lokalvårdare. Det är väl dumt. Jag tror inte att man kommer att ligga på sin dödsbädd och önska att man hade städat lite mer.
Så varför inte passa på att njuta medan man kan? Städa kan man faktiskt alltid göra någon annan gång.