Julklappstips: Tanternas koftor och vantar

Jag har haft förmånen att få möta väldigt många driftiga kvinnor. Och alla har sin egen berättelse om varför de startade eget eller vågade satsa hela sitt hjärta på en god idé.
En av dessa är Sofia Hagelin, kvinnan bakom Heart of Lovikka.
Sofias mormor kommer från byn Lovikka i Tornedalen där det har stickats lovikkavantar sedan 1892.
”Jag blev så ledsen när jag insåg att hela sticktraditionen höll på att gå förlorad när stickfabriken gick i konkurs för ett par år sedan och idag är det bara sju tanter i byn som stickar och de är alla i 70-80-årsåldern. Så jag beslutade mig för att rädda arvet”, berättar Sofia.
Heart of Lovikka gör stickat mode som hämtar inspiration från sticktraditionen: koftor, klänningar, kjolar, tröjor, benvärmare, mössor och vantar. I fjol blev de nominerade till Årets Rookie av Svenska Moderådet.
”En rolig kuriosadetalj är att alla plagg är döpta efter tanterna i Husmodersföreningen. Koftan Berit, klänningen Eila och så vidare”, ler Sofia.

Visst är det häftigt! Jag får lite rysningar när jag hör hur hon räddar det kvinnliga kulturarvet så snyggt – och med hjärtat.
Kanske ett julklappstips till mina läsare också – ett par fina Lovikkavantar eller kanske en stickad klänning, som även kronprinsessan Victoria har köpt?