Montessori is da shit

Jag börjar mer och mer tro att montessori is da shit. Som vi moderna människor säger. Efter mitt blogginlägg om att Movitz, 3, plötsligt visar sig kunna skriva sitt namn har jag fått många mail och kommentarer både här och på Facebook om att det är jättevanligt att treåringar kan både skriva och läsa. Och frågan är igen: Varför tar inte förskolorna vara på det intresset?

”Ursäkta – men då har ni valt fel förskola. Vi har våra barn på en fantastisk montessoriförskola. Är barnen intresserade av bokstäver så nappar fröknarna upp det och är de inte intresserade av bokstäver gör det något annat.
Hälsningar Erika”

Svar: Ja, jag håller på att lära mig mer om Montessori-metoden. Jag kanske till och med skulle ta och djupstudera ämnet. För ju mer jag lär mig desto mer entusiastisk blir jag. För att inte säga helsåld.
Det skulle vara intressant att få höra mina bloggläsares upplevelser i ämnet. Är ni för eller emot montessori?

5 kommentarer

Det behöver inte vara en montessori förskola.
Det ingår i läroplanen.
Usch, jag skulle vara så besviken om jag var förskolelärare på din sons dagis när du skriver så här på din blogg. Har du diskuterat med personalen angående hur de arbetar?
Jag har arbetat på många förskolor som inte varit montessori och samtliga har uppmuntrat barnen i lärandet kring tal och skrift.

Har ingen direkt erfarenhet av Montessoriförskola, mer än att vi har en sådan på vår gård. Det lilla jag har sett så är personalen helt upptagna att gå runt, runt och snacka med varandra och barnen får ingen uppmärksamhet. Min granne fick gå ut och säga till en pojke som stod och sparkade på hennes grind i 5 MIN – INGEN i personalen sade till!
Jag har sett bråk mellan ”större” barn (4-5 år), 2 stycken, och personalen VÄNDE om och gick därifrån!
Så i min värld så får de INGA pluspoäng, MEN, jag vet inget om hur de är inomhus.
Tacka vet jag i Ur o Skur – där är det suveränt med hemlagad mat, pedagogisk personal och som extrabonus – mina barn är ALDRIG sjuka!

Min enda erfarenhet av Montessori (Nacka på 80-talet) är bedrövlig. En fröken som inte kunde hantera pojkar, konflikter eller ens normalt barnspring. Hon ville bara ha små tysta pysslande flickor. Hon var enormt negativt inställd till min son och andra pojkar, och det dröjde tyvärr ett tag innan vi förstod det. Det där fick jag höra senare flera gånger, att barn med bus och spring i benen sågs som ett problem just på Montessori- (men även på Waldorf-)förskolor. Men det kanske har blivit bättre nu.

Montessori är ursprungligen en pedagogisk metod för att lära de allra svagaste, inte framförallt små barn. Jag tycker det är synd att lägga alltför mycket vikt vid att lära små barn läsa och skriva, framförallt om det sker på bekostnad av att låta dem leka. Att man KAN är ingen riktigt bra anledning menar jag. man måste fråga sig på vilket sätt det gynnar ungarna i längden.

Men många av Montessoritankarna är enormt bra som pedagogiska verktyg. Alla förskolor och skolor borde åtminstone känna till hur det fungerar.
.-= Anna Toss´s last blog ..Bara en tidsfråga tills landstingen inför ättestupa som vårdalternativ =-.