Inga stekta sparvar i Robinson

Träskpatrullen har gjort sitt inträde i våra vardagsrum. Robinson har tagit över det svenska medvetandet igen.
Från och med nu har vi inte tid med någonting annat. Klimatförändringar, Eu-parlamentsval eller Gaza får vänta.
Jag är inget undantag. Jag kan grubbla mig sömnlös över frågor som: Vad är det för idioter som är med? Exakt hur många är det som har ätstörningar? Varför river man ett fullt fungerande hus, för att bygga en ny hydda i sunkmarken? Varför äter man gyttjemusslor utan att inse att man kan bli magsjuk? Men framför allt: Varför söker man till Robinson om man har vattenskräck?
Jag menar, vad är det för fel på Eriksdalsbadet?
De flesta tycks dessutom ha trott att de skulle få ligga på en sandstrand och sola större delen av dagarna. Och att de skulle få äta ris som någon hygglig människa kom dit med. Vilka lallare.
”Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa”, som kungen brukar säga.
Det vore väl för övrigt något, om man satte kungafamiljen på en Robinsonö. Då kunde vi snacka dokusåpa, valuta för skattepengarna och tittarrekord. Jag skulle älska att se Daniel sitta i ett bekännelsebås och berätta om hur det egentligen är i den där familjen. Då kanske hans sätesmuskler skulle vara lite mer avslappnade än på den där hemmavideon de lade ut på Youtube.
Liksom de deltagande kunde kungafamiljen starta egna bloggar där de berättar hur lite de väger och hur lite de äter och att de söker sig själva – eller vänta nu, det var visst en där som hade hittat sig själv, grattis! – och att de har druckit en himla massa vin och att det krisar i somliga förhållanden.
Men kungahuset har väl fullt upp med sin ekologiska gåslever. Det kanske är lika bra. Det skulle i alla fall inte bli några roliga artiklar. Reportrarna krälar som vanligt som en enda stor salamander för de kungliga, nu senast i DN Söndag. Så de säger inget roligt längre.
Inte som Beatrice i årets Robinson:
”Ser jag en orm slår jag ihjäl den bakifrån.”
Bara det är värt mina licenspengar.

PLUS: Astrid Lindgrens nya, fantastiska sajt. (http://www.astridlindgren.se)
MINUS: Nya facebook. Vem har möblerat om i mitt vardagsrum?