Badvaktsbantningen är livsfarlig

Dagens Metrokolumn handlar om badvakterna som håller på att försvinna från våra badplatser:

”Allt fler allmänna bad drar in sina utbildade badvakter. Av kostnadsskäl. De ersätts ofta av oerfaren personal, eller av skyltar som hurtigt talar om att ”här badvaktar vi varandra”. Exempelvis har Stockholm tagit bort sina badvakter och badmästare från en majoritet av badhusen, enligt en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren.
Jag fattar inte hur kommunerna som drar in sina badvakter tänker. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år.
Förra året drunknade 12 barn. De flesta barn drunknar vid badplatser där övervakningen av små barn brustit. Vi kan inte lita på att föräldrarna övervakar sina barn. Det gör de nämligen inte. Det är bara att gå till vilken badplats som helst, så ser man att de flesta föräldrar tittar mer på sin Iphone än på sina barn.”

Läs gärna hela kolumnen och tyck till.