Mediemännen samlade vikarier som sextroféer

Författaren Maja Lundgren har tydligen upprört hela medie-Sverige genom att namnge otrogna män inom kultureliten. Alla kulturknuttar står upp som en man och verkar bestörta. Va? Nähä? Det hade vi ingen aaaning om!
Men, hallå, alla mer eller mindre diffusa gliringar, maktövergrepp och handpåläggningar, de finns ju överallt annars. Varför skulle Aftonbladets kulturredaktion vara annorlunda?
När jag kom till en stor tidning, en sommar för länge sedan, envisades redaktionen med att titta på porr. Killarna hade satt upp en bild på alla sommarvikarierna och tävlade i att få kryssa av flest kvinnor. Varje kryss betydde att man hade lyckats få en up-and-coming vikarietjej i säng.
Så vad är det alla är så förvånade över? Allt det Maja skriver om i sin bok har vi alla sett. Inte bara inom kulturen utan på samtliga redaktioner.
Mönstret är tydligt, även om ingen säger det högt. Sängvägen är fortfarande den snabbaste vägen till makt. Det är bara att titta i telefonkatalogen och se: Inom medierna och kultureliten är alla gifta med alla. Och när andan faller på är de otrogna med någon annan inom ankdammen.
De stora förlorarna är de som är som Maja. De som kommer in och tror att den där gifta maktgubben faktiskt är förälskad i dem. På riktigt. Jag vet, för jag har också varit en av de där unga, lovande flickorna som har blivit smickrade av uppmärksamheten. Även jag har inbillat mig att jag har varit unik, att det bara är jag som har kunnat se hans potentiaaal … Hahaha. Vilket skämt. Jag har ju bara varit en del av samma gamla maktspel som utspelats mellan män och kvinnor inom kultur- och medievärlden i över hundra år. Bang var en del av det. Astrid Lindgren var en del av det. Same old, same old.
Kvinnor som kunde ha gått hur långt som helst har i stället hängt upp sitt liv på en gift mediechef. De har stått i ösregn och väntat på att de där männen ska åka hem i sina fina tjänstebilar, så att de åtminstone ska få en stund med dem i bilen på väg hem. De kvinnorna kom aldrig längre än så.
Det är så sorgligt. Och jag är glad över att Maja har vågat skriva sin roman ”Myggor och tigrar”. Det är en modig bok, på många sätt. För de där fjuniga killarna som kryssade av sina erövringar på vikariebilden på tidningen har avancerat. I dag sitter de på olika chefspositioner över hela medie-Sverige. Jag tror inte att deras kvinnobild har förändrats nämnvärt.

+ ”Studio 60 on The Sunset Strip” börjar sändas i SVT 1 i kväll. Fullkomligt lysande serie, i klass med ”Vita huset”. Titta och njut.

Pigavdraget. Och tidningarna svämmar över med annonser om städhjälp och barnpassning önskas på Östermalm, i Bromma och på Lidingö.