Katerina om fredagsvinet…

Katerina Janouch tar upp det igen:

”För Fredan är Fylledan framför andra på många vis, nu jädrar ska vi ta oss ett järn o fira att veckan är slut, vi ska fira att det är helg, vi ska supa för att chefen varit dum, vi ska kröka för att ingen förstår oss, för vi är ensamma lessna, eller för att vi har sällskap, vi ska trösta oss och vi ska dämpa oss och vi ska fylla oss och dränka oss intill medvetslöshetens gräns. Höjdes räntan? Sjönk aktierna? Vann vi på Lotto? Finns miljarder anledningar att skåla, skråla och vråla.”

Jag tycker att hon är fantastisk. Att hon orkar. Det är så jäkla lätt att sluta vara besvärlig, för det är enklare att vara smidig. Trevlig. Ta ett glas vin och vara som folk.
Och sedan är det några få som vägrar ge upp. Som sätter fingret rakt i det ömma ögat. Katerina och Benny Haag till exempel. Heja er.

7 kommentarer

Och Hillevi är ju också fantastisk. Du ger ju inte heller upp! Heja dig också!!!

Det går inte att kritisera en hel grupp utan att vissa tar illa upp och alkoholen är en känslig fråga. Jag tror att man gör sig själv och saken en björntjänst genom att dra alla som dricker alkohol över en kam. Det är inte alkoholen som är problemet utan supandet. Det ligger i vår svenska kultur att dricka vårdslöst men det går att förändra om vi alla tar ansvar och jobbar i rätt riktning.
Jag dricker inte alkohol själv men anser nog att de flesta som dricker kan göra det med måtta och utan att varken dom själva eller omgivningen tar skada. Alkoholen kommer vi aldrig att bli av med, istället får vi koncentrera oss på att den ska göra så lite skada som möjligt. Sedan är det lätt för oss som inte dricker att glömma att det finns många positiva egenskaper hos alkohol också, annars skulle det väl inte vara så populärt!

Håller med Hemulen. Man måste inte ha alkoholproblem för att man tycker om att ta ett glas vin någon gång då och då. Mat och vin i kombination är en fantastisk smakupplevelse. Ett glas kall champagne är en ren njutning. En god whisky likaså.
En lite mer nyanserad bild av alkohol skulle nog tjäna ditt syfte ännu bättre. Snarare än att dra alla som dricker över en kam och helt onyanserat hävda att alkohol alltid betyder problem.
Att det KAN innebära problem är det nog ingen som argumenterar PMot. Ibland slåss du mot väderkvarnar, Hillevi.

Håller med Hemulen. Man måste inte ha alkoholproblem för att man tycker om att ta ett glas vin någon gång då och då. Mat och vin i kombination är en fantastisk smakupplevelse. Ett glas kall champagne är en ren njutning. En god whisky likaså.
En lite mer nyanserad bild av alkohol skulle nog tjäna ditt syfte ännu bättre. Snarare än att dra alla som dricker över en kam och helt onyanserat hävda att alkohol alltid betyder problem.
Att det KAN innebära problem är det nog ingen som argumenterar PMot. Ibland slåss du mot väderkvarnar, Hillevi.

Jag förstår inte varför Katerina tjatar om alkoholen, när problemen i hennes egen familj berodde lika mycket på knark. Varför tjatar hon inte om hur farligt narkotika är istället? Vad hjälper det om alkoholen skulle förbjudas helt och hållet i vårt samhälle? Så vitt jag vet är kokain förbjudet: både inköp, innehav och användandet – ändå knarkade hennes man..
Personligen anser jag också att det är skenheligt att moralisera över andras beteenden när hon själv är skyldig till partnermisshandel.. en lagförbrytare alltså.. och därmed mycket dålig förebild för sina barn i det hänseendet.
Barn som bevittnar våld mot sina mammor sägs vara misshandelsoffer själva. Samma sak måste rimligtvis gälla även för barn som bevittnar misshandel av sina pappor.
Men Katerina lever i förnekelse. Istället för att koncentrera sig på sig själv och sina egna tillkortakommanden, fel och brister koncentrerar hon sig på andras. Det finns visst en benämning för detta fenomen i psykologin…

Jag måste även hålla med med Emma och Hemulen om att det eviga tjatet och moraliserandet över vanliga rekreationsanvändares fredagsdrink till slut blir kontraproduktivt. Att Katerina Janouch orkar är dessutom inget under – envishet är ju ett typiskt karaktärsdrag hos dessa medberoende. De ger nämligen aldrig upp utan ska ”vinna” och visa att missbrukaren har fel – och de själva rätt!
Tidigare försökte Katerina kontrollera sin egen man – utan att lyckas. Nuförtiden försöker hon kontrollera oss alla andra. Återigen utan framgång.
Karaktäriskt för alla medberoende är ju att de inte vill acceptera att var och en av oss är själv ansvarig för sina handlingar. Därmed blir Katerinas man ansvarig för sitt missbruk medan Katerina själv för stå för misshandeln av sin man. Katerina är alltså inte ansvarig för sin mans missbruk. Men likaså är inte hennes man heller ansvarig eller ens medskyldig för den misshandeln han utsattes för från Katerinas sida. Det är alltså INTE en legitim orsak att misshandla någon även om personen ifråga råkade vara en opålitlig, irriterande, otrogen, knarkare och alkoholist! Inte heller ursäktar könet något i detta sammanhang..
Om Katerina verkligen ville hjälpa missbrukare och deras anhöriga på ett seriöst sätt skulle hon kunna skriva spaltmeter om på vilket sätt hon SJÄLV skulle ha kunnat agera annorlunda. Vilka misstag begick hon? Och hur borde hon ha tänkt istället? För hon hade ju optionen att göra något annat än tjata och slå..