Om föräldrar som vägrar se

En trött, men lycklig, tvåbarnsmamma skriver så här:

”Jag tror att det är så svårt att ta tag i problemen med alkohol för att det är en drog som de flesta faktiskt använder, i mer eller mindre utsträckning. Det gäller såväl politiker som föräldrar.
När man pratar om alkohol kommer det för nära. Man vill helt enkelt ha sitt eget öl och vin ifred.

Jag har varit på många föräldramöten med högstadieföräldrar för att informera om ungdomssituationen i stan där jag bor. Att alkoholen är orsak till det mesta av problemen är det få som vill se. När jag pratar om ungdomars alkoholvanor och hur mycket föräldrars sätt att hantera alkohol påverkar barnen svarar föräldrarna med att fråga: ”Men har vi inte väldigt mycket knark här?” ”Jo, det finns en del narkotika, men vi tycker att alkoholen är det största problemet” ”Men det har ju kommit några nya droger…”

Jag upplever att det finns en stor ovilja att prata om alkohol. Hur mycket statistik vi än visar så hävdar föräldrar envist att det visst är bra att barnen får smaka alkohol hemma och att man ”vet vad barnen dricker” om man skickar med dem alkohol hemifrån. Och tyvärr händer det alldeles för ofta att föräldrar till tonåringar som blivit omhädertagna av polisen för fylla bär in sitt kraftigt berusade barn i bilen med orden ”Man har väl själv varit 14”.

1 kommentar

Ja, det är inget enkelt problem detta. Du kan ha rätt i att alkohol ligger för nära. Det är ju en del av livet för många att dricka vin och öl och till och med bli full då och då, som vuxen också. Därför är det inte säkert inte alltid så enkelt. Jag tror inte man ska bjuda sina barn på alkohol hemma (som statistiken också säger) och att man i möjligaste mån inte ska dricka sig berusad inför barnen. Barn lär genom handlingar inte genom ord. Men, det där kommer inte att bli lätt när det väl är dags. Just nu ligger lill*en tryggt imagen så långt från några droger man kan komma…