Två barn är döda – visa lite respekt

Just nu kretsar det mesta i nyheterna kring morden på de två barnen i Arboga och rättegången mot den åtalade tyska kvinnan. Precis som vid rättegången mot Anders Eklund så bloggas det minut-för-minut. Det är möjligt att det är ett tidens tecken. Men de nya rättegångsbloggarna är rätt absurda. Det är som om reportrarna tror att de är backstage på Hultsfredsfestivalen.
Vid Engla-rättegången beskrevs stämningen bland de många reportrarna som ”förväntansfull” i en tidningsblogg.
Förväntansfull? På vadå? På att höra vidriga detaljer om övergreppen?

I pauserna bloggade reportrar om att polisprofessorn Leif GW Persson löste sudoku och slängde lite lösa citat omkring sig. Uttalanden som en luttrad kriminalreporter kan hantera, men som nog inte var menade för allmänheten – och framför allt inte de anhöriga.
Och nu har vi alltså Arbogarättegången. Så här skriver Expressens utsände om ordningsreglerna i rättssalen:
”För att rätten ska kunna arbeta krävs att det är lugn och ro i salen vilket inneburit att vi fått hålla nere nivån på tjo och tjim i salen.
” Tjo och tjim?

Två barn är brutalt mördade. Show some respect, för guds skull.
Ska man bevaka så här svåra rättegångar, speciellt när offren är barn, har tidningarna tidigare satt sina mest erfarna medarbetare på jobbet. Män och kvinnor som ofta har trettio yrkesår i ryggen och vet vilken svår balansgång det är att välja rätt ord. Dessutom sitter det minst lika proffsiga chefer på redaktionen och granskar alla texter minutiöst. Det får inte bli fel.
Men med de här nya rättegångsbloggarna så är det mycket underligt som publiceras. Som att fotografen ”sliter som ett djur” för att läsarna ska få bra bilder. På de sörjande.

Jag förstår att det finns ett stort intresse för de här rättegångarna. Men varför skickar webbredaktionerna oerfarna semestervikarier på det absolut svåraste jobbet, att blogga i direktsändning? Och var finns alla chefer som ska granska texterna? Som kan trycka på deleteknappen innan det är försent?
Man får inte ge upp det publicistiska ansvaret bara för att tryckpressen snurrar minut för minut.

+ Ko-safari på Väddö.
– 400 000 barn har haft en sommar med föräldrar som dricker för mycket.